Fašinada - jedinstveni običaj Perasta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. srpnja 2015. - 8:46
Autor: 

22. srpnja davne 1452. godine na morskoj hridi  - "skrpjelu" dva brata Mortešića pronašla su ikonu Bogorodice s Kristom u naručju. Peraštani su se zavjetovali da će na toj hridi sagraditi Bogorodici crkvu, što su i učinili 1630. godine.

 

Da bi se otok održao i sačuvao, svake godine su mještani 22. srpnja barkama odnosili kamenje i bacali ga u more, i tako i dan danas sačuvali otok od erozije.  Ovaj običaj ima simboličke, ali i čisto praktičke osnove da nadoknadi kamenje koje more odnosi.

 

I danas će, kako to tradicija nalaže, Peraštani i Bokelji izvaditi svoje barke iz mandraća, ukrasiti ih jablanovim granama i formirati konvoj od Pošova iz pravca Kotora, sve do Muzeja grada Perasta, gdje skreću ka otoku. U prvoj barci je peraški župnik i ugledni Peraštani, a prate ih barke samo s muškarcima, dok ih žene pozdravljaju s obale. Barke će formirati krug oko otoka, što simbolizira njihovo jedinstvo s Bogorodicom, i potom kamenje baciti u more. Dolazak barki na otok pozdravit će i zvona s kampanela.

 

Fašinada se odvija oko ure kada se sažimaju dan i noć, a okupljanje barki je zakazano za 18:30 sati.

 

Na Trgu sv. Nikole u 20 sati bit će proglašenje pobjednika 13. po redu bokeške regate "Fašinada kup", a nagrade će dodijeliti utemeljitelj regate Miro Franović.