Djela Uroša Toškovića u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2019. - 9:02
Autor: 

Otvaranje izložbe crteža jednog od najboljih crtača XX. stoljeća, Uroša Toškovića upriličeno je sinoć u prizemlju i prvom katu galerijskog prostora Muzeja i galerije Tivat. Izložbu crteža Muzej i galerija Tivat radila je u suradnji s Galerijom “Velimir A. Leković” iz Bara.

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja i galerije Jelena Bujišić, koja je govorila o tome koliko je ovaj umjetnik bio jedinstven i nije nalikovao ni na jednog drugog, već je bio sam sebi svojstven: „Nije samo njegovo ponašanje bilo to koje nije u skladu s nekim očekivanjima društva, već ni njegove tehnike nisu mogle da se svrstaju u neke okvire, pa da se kaže da je koristio samo olovku ili samo četkicu. Uroš Tošković je koristio sve što je mogao da nađe u tom trenutku pri ruci. Čak nije imao ni određena mjesta na kojima je crtao; radio je to gdje god se zadesi i gdje god dobije inspiraciju. On je jednom prilikom rekao Ja ne sjedim pred modelom, nego se on u meni stvara, dok na kraju ne sazri i ne izađe, kao majci kojoj treba vremena da rodi svoje dijete. Kolorit Toškovićevih radova je veoma oskudan. To je uglavnom crna i siva paleta boja; tek ponekad se desi da uključi neku drugu nijansu boje“.

 

Izložba će biti otvorena do 4.7.

Karijera Uroša Toškovića u Parizu, nije se kretala kao kod drugih jugoslavenskih slikara. On uglavnom živi na ulicama Pariza, s običnim svijetom, prostitutkama, modelima i prosjacima.1983. godine Moderna galerija u Titogradu organizira samostalnu izložbu slika i crteža Uroša Toškovića povodom Trinaestojulske nagrade, koja mu je Vlada Republike Crne Gore 1987. godine dodijelila. Ova nagrada ponovno ga je vratila u njegov zavičaj te se Tošković ponovno nastanjuje u Podgorici. Uroš Tošković umro je 3. 3. 2019. u Podgorici, u osamdeset i sedmoj godini života. Smatra se jednim od najvećih crnogorskih, pa i europskih umjetnika danas. Prema ocjeni internacionalnih kritičara važi za jednog od najboljih svjetskih crtača XX. stoljeća, a njegovi radovi nalaze se u mnogim kolekcijama.