Izložba crteža Uroša Toškovića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 18. svibnja 2019. - 8:57
Autor: 

Omaž jednom od najvećih slikara Crne Gore, izložba crteža Uroša Toškovića bit će simbolično otvorena 21. 5. u galeriji Gayo od 20:00h.

„Ako postoji  u suvremnoj crnogorskoj umjetnosti umjetnik koji je živio svoju umjetnost, kod kojeg je nevidljiva granična linija odvajanja  umjetnika od čovjeka, onda je to bio Uroš Tošković. Neshvatljiv, neprilagođen, zapušten, zastrašujući  je stvoritelj  svog djela , a takvo je i samo njegovo djelo. Uroš se nikome ne udvara,  svojim crtežima, slikama, skulpturama, instalacijama...ali, ni svojim riječima, pogledima, ponašanjem. On je takav kakav jeste i to je njegova sloboda, stvaralačka i ljudska... Ona je njegov izbor koliko i usud“, ističe povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka dr. Anastazija Miranović.

„Sloboda ili digne čovjeka ili ga uništi... Nisam bio ničiji rob. Ja sam samo rob umjetnosti...“, govorio je Tošković.

 

Uroš Tošković je svojim kontinuiranim stvaralačko – životnim peroformansom  prkosio vremenu i njegovom razornom djelovanju. On je u umjetnosti  tragao/pronalazio  vječnost, trajnost, „koja je čovjekovoj krhkoj ljušturi, tijelu u kojem obitava uskraćena“. On je, zapravo, svojim svakodnevnim činjenjima pokušavao dokazati /demonstirati, da ni religija, ni neki drugi život različit od ovozemaljskom, ne može  čovjeku pribaviti  toliko potrebnu iluziju spasa... To može samo umjetnost.