Deković jednoglasno!

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 16. srpnja 2017. - 10:13
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture Josip Marković, u Donjoj Lastvi, održana konstitutivna sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, na kojoj je izabrano rukovodstvo ove krovne institucije Hrvata. Članovi III. saziva HNV - a jednoglasno su izabrali, dosadašnjeg predsjednika, Zvonimira Dekovića za prvog čovjeka Vijeća, a za potpredsjednike Ljerku Sindik i Vladimira Marvučića. Oni zajedno s Josipom Gržetićem i Marijom Vučinović čine Upravni odbor.

Prije samog glasovanja, članovi su sumirali rezultate rada HNV – a u prethodnom mandatu i aklamativno izrazili stav da je Zvonimir Deković u potpunosti opravdao očekivanja i da je za hrvatski korpus od posebnog značaja da on i dalje obnaša funkciju predsjednika. Pored njegovih zasluga u organiziranju brojnih kulturnih manifestacija, jačanja veza i intenziviranje suradnje sa Zagrebom i Podgoricom, on se istakao i brojnim pravovremenim reakcijama od društvenog značaja za Hrvate u Crnoj Gori. Zahvaljujući predsjedniku Dekoviću i Hrvatskom nacionalnom vijeću, čuo se glas Hrvata, ne samo na kulturnoj sceni, već i onda kada to nije bilo popularno i kada su drugi šutjeli. Zbog toga je Vijeće, pod njegovim vodstvom, u velikoj mjeri pomoglo procesu emancipacije hrvatskog puka od autocenzure. No, to je svakako proces na kojem će i HNV i druge institucije Hrvata neumorno raditi.

Članovi su podsjetili na zasluge Dekovića u radu na kulturnom, političkom i uopće društvenom polju, shodno tome istakli su obnovu Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, formiranje jedinog hrvatskog radija u Crnoj Gori, tiskanje dvadesetak knjiga o Hrvatima, mnogobrojne manifestacije posvećene marginaliziranim, a značajnim Hrvatima. Svakako u tome treba ubrojiti i medijske nastupe, kada je trebalo zaštiti dostojanstvo hrvatskog naroda zbog nemilih događaja, kao što su zalivanje fekalijama crkve Gospe od Snijega, stavljanje Gospe od Škrpjela u neki drugi vjerski i povijesni kontekst, rehabilitacija ubijenog, lastovskog župnika, don Đura Perušine, pa sve do nedavne reakcije povodom podizanja spomenika Puniši Račiću.  Sve to i još mnogo toga, preporučilo je Zvonimira Dekovića da vodi Hrvatsko nacionalno vijeće i u narednom mandatu, što su članovi jednoglasno podržali. Neposredno nakon izbora uslijedile su brojne čestitke iz Hrvatske i gradova Crne Gore. Prvi koji je uputio čestitku, odmah nakon što je Deković dobio povjerenje za još jedan mandat, je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić. Njegova čestitka naišla je na veliki pljesak i oduševljenje nazočnih.

Novi sastav HNV – a čini oko 30 % novih članova. Posebno je značajno što su među njima ljudi, ne samo iz Tivta , Kotora, Herceg Novog, Budve i Bara, već i iz Podgorice i Nikšića. To govori da Hrvati slobodno artikuliraju svoje identitetske odrednice, ne samo gdje su tradicionalno prisutni, nego i u sredinama gdje su oduvijek bili manjina. Članovi III. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore su: Zvonimir Deković, Ilija Janović, Marin Čaveliš, Ivan Dragičević, Marija Vučinović, Tanja Grabić, Vladimir Marvučić, Josip Gržetić, Adrijan Vuksanović, Tamara Mandić, Dijana Milošević, Ljerka Sindik, Radovan Marić, Mato Krstović, Frano Ercegović, Svjetlana Zeković, Zrinka Velić.

Na izboru Dekovića na čelu HNV-a čestitao je i predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 g. Ivo Škanata:

"U ime Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, čestitam ti na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Čestitke s dobrim željama upućujem i članovima upravnih tijela te svim ostalim članovima HNV-a novoga saziva.

Tvoj izbor shvaćamo kao želju Hrvata u Crnoj Gori da nastave putem kojim si krenuo, a čiju sadašnju etapu, između ostaloga, obilježava i uspješna suradnja naših dviju udruga na očuvanju i afirmaciji hrvatske kulturne baštine nastale na području današnje Crne Gore" .