Danas se obilježava Međunarodni dan močvarnih staništa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 02. veljače 2021. - 9:04
Autor: 

Foto: Miko Photography Studio

Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2.2., s ciljem promoviranja značaja zaštite ovakvih prostora, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

Na teritorij općine Tivat nalazi se Poseban rezervat prirode “Tivatska solila”, koji je od 2013. godine upisan na ovu listu, kao jedno od najznačajnijih područja, s izuzetnom raznolikošću i bogatstvom vrsta na crnogorskom primorju. Solila su prepoznata kao značajno stanište za ptice tijekom proljetne i jesenje migracije, a pored izuzetnog značaja za ptice ono predstavlja mjesto s očuvanim staništima halofitne vegetacije.

Obilježavanje Međunarodnog dana močvarnih staništa predstavlja poziv svima da čuvaju prirodu i životnu sredinu, a naročito ranjiva staništa kakva su močvarna staništa, koja predstavljaju rijetkost na našem priobalju. Također, ovaj datum predstavlja poziv svim građanima da posjete rezervat prirode “Tivatska solila” i uživaju u bogatstvu biodiverziteta i pejzaža.

Kratak dokumentarni film o Tivatskim solilima, redatelja Dušana Vulekovića u produkciji “Brand New Tivat” dostupan je na linku: https://youtu.be/EE1qiHmnO8U