Čestitka HNV – a povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. siječnja 2022. - 10:03
Autor: 

Hrvatsko nacionalno  vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda u Crnoj Gori  povodom Dana   hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Dana 13. siječnja  obilježava se po drugi puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori te je  ovo prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori  dali svoj nemjerljiv doprinos.

Ovaj je praznik ujedno povod i podstrek da i nadalje i još jače ustrajemo u afirmaciji i na  očuvanju posebnosti i vrijednosti hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

U skladu sa Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a povodom nacionalnog praznika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, prošle su godine, uoči Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori  , istaknute  zastave Crne Gore i hrvatskoga naroda u Crnoj Gori na pročelju Doma kulture ,, Josip Marković '' u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a  na sam praznik hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, 13. 1. ,  na zgradi Općine Tivat  i Općine Kotor istaknuta je i zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Podsjetimo, dana 14. 2. 2020., na temelju Odluke  donesene na  izvanrednoj tematskoj sjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, održanoj istoga dana,  donesena je  Odluka da se sukladno članovima 12 i 13 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola ( ,, Službeni list Crne Gore '' , br. 003/ 20 od 23. 01. 2020. ) te Članu 7 Statuta Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori, odnosno Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore,  od 18. 7. 2017. , utvrđuje Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, na način da se za navedeni nacionalni praznik utvrđuje  13. 1.(siječnja) , odnosno Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor, poznatom kao Karike.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore