Etaloni simbola hrvatskog naroda u Crnoj Gori predati Skupštini

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. veljače 2021. - 15:42

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom i Adrijanom Vuksanovićem, članom Vijeća i predsjednikom HGI.

Pozdravivši uručenje etalona grba, zastave, kao i notnog zapisa himne pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori, predsjednik Bečić je ocijenio da je aktivno djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća pokazatelj multinacionalnog i multivjerskog sklada koji baštini naša država.

„Crna Gora želi da afirmiše različitosti kao naše najveće bogatstvo. Uzajamno poštovanje i razumijevanje jedini su put ka izgradnji istinski građanskog, crnogorskog društva“, naglasio je on.

Predsjednik Skupštine je podsjetio da je Skupština Crne Gore dom svih nacionalnih manjina i manjinskih zajednica u Crnoj Gori, kao i da svi učesnici političkog života treba da doprinose stvaranju uslova u kojima će pripadnici manjinskih naroda ostvarivati svoja prava.

Predstavnici HNV naveli su da je temelj moderne Crne Gore njena multietničnost i da se može ponositi onim što je hrvatska zajednica utkala u njenu kulturu. Oni su istakli zadovoljstvo činjenicom da „prvom čovjeku Parlamenta ostavljaju na čuvanje etalone grba, zastave i notnog zapisa himne“ i u tom kontekstu, uručili poziv predsjedniku Bečiću da posjeti opštinu Tivat i instituciju Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Sastanak je bio prilika da sagovornici, između ostalog, razmijene mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima, uz akcenat na aktivnosti novog saziva parlamenta, i prioritete u predstojećem periodu.

Prema Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola etalon grba i zastave, kao i notni zapis himne utvrđuje svojom odlukom Savjet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice. Izvornik grba, izvornik zastave i notni zapis himne čuvaju se kod predsjednika Skupštine Crne Gore.

Izvor:skupstina.me