Budući predsjednik da nastavi reforme

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 13. studenog 2017. - 12:41
Autor: 

 U cijelosti vam prenosimo intervju ministrice Vučinović za Pobjedu:

Hrvatska građanska inicijativa podržat će predsjedničkog kandidata koji će nastaviti put države ka EU i koji će doprinositi političkoj stabilnosti i ekonomskom jačanju države, kazala je za Pobjedu ministrica Vučinović.

Najvažnije, prije svega za građane i državu u cjelini, pa i za HGI je da budući predsjednik Crne Gore nastavi reformski kurs države ka punopravnom članstvu u EU. Također, ne manje važno da doprinosi očuvanju političke stabilnosti i daljem ekonomskom jačanju Crne Gore. Takav predsjednik će u HGI imati iskrenu i pouzdanu potporu.

HGI nedavno je proslavila 15 godina od osnivanja. U čemu vidite svoj najveći doprinos u državnoj politici Crne Gore, kao dugogodišnji koalicioni partner u vlasti?

Osnivanjem prve i jedine legitimne političke stranke Hrvata u Crnoj Gori- Hrvatske građanske inicijative, nacionalni interesi naše zajednice artikulirani su na mnogo kvalitetniji način. HGI je, osim što je doprinijela stvaranju kvalitetnijih  uvjeta za život hrvatske zajednice, preko svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, poslala i jasnu poruku da su Hrvati ravnopravan narod sa svim narodima u Crnoj Gori. Našim djelovanjem doprinijeli smo i sazrijevanju crnogorskog  društva, jer smo dokazali da se uz uvažavanje svih različitosti može demokratski snažiti i razvijati Crna Gora. U Programu HGI, od osnivanja, 2002. godine, ugrađene su temeljne odrednice ka ostvarivanju najvažnijih državnih interesa, a to su nezavisnost i samostalnost Crne Gore, kao i punopravno članstvo u NATO i EU. Naša jasna i konkretna politika, zajedno sa koalicionim partnerima, omogućila je da Crna Gora postane nezavisna, samostalna država i punopravna članica NATO saveza. Kao spona saradnje između Crne Gore i Hrvatske, odnosno EU, HGI u velikoj mjeri doprinosi i procesu integriranja naše države u EU. HGI će i u budućem političkom životu, koliko god to nekima smetalo, imati važnu ulogu u svim procesima od značaja za Crnu Goru.

 Jeste li zadovoljni položajem hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori?

Osnivanjem HGI, položaj Hrvata u Crnoj Gori je neuporedivo bolji, zahvaljujući našem sudjelovanju  u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Svakako da uvijek postoji prostora za još kvalitetnije i bolje. Međutim, nedavni incident  u kojem su kamenovane naše stranačke prostorije, na žalost, ukazuje da još ima pojedinaca koji nisu na iskren način spremni na suživot sa autohtonim hrvatskim narodom u Crnoj Gori.  

Da li je DPS ispunila sve odredbe iz koalicionog sporazuma sa HGI?

Značajan broj odredbi  koalicionog sporazuma je ispunjen, a tijekom trajanja mandata bit će ispunjene i preostale obveze, u skladu s planiranom dinamikom.

Kakav je odnos HGI sa ostalim manjinskim partijama?

Hrvatska građanska inicijativa jeste dio predstavnika manjinskih naroda u Crnoj Gori,  potpisnika Platforme o suradnji između manjinskih političkih partija, koja se pokazala kao veoma kvalitetan način zajedničkog djelovanja, kako u zastupanju nacionalnih interesa manjinskih zajednica tako i državnih. Vjerujem da ćemo i ubuduće na jednako kvalitetan način zajednički sprovoditi naše ključne odrednice na dobrobit svih građana države Crne Gore.

Kao ministarka bez portfelja, smatrate li da građani mogu biti zadovoljni dosadašnjim radom Vlade?

Nakon jedanaest mjeseci rada Vlade, mogu da kažem smo gotovo u potpunosti ispunili zadane programske ciljeve, naročito na makroekonomskom planu. O tome svjedoče i svi relevantni međunarodni subjekti. Žao mi je što pojedini mediji, kontaminirani negativnom predodžbom o Vladi, bivaju manje objektivni, te javno mnijenje, na žalost, ostaje uskraćeno za pravu sliku o učincima dosadašnjeg rada Vlade.