15 godina dostojanstveno, državnički i vizionarski!

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 28. listopada 2017. - 22:27
Autor: 

Nezaboravnim koncertom poznate zadarske klape“Intrade“, Hrvatska građanska inicijativa proslavila je večeras 15. obljetnicu postojanja.

U prepunoj dvorani „Župa“ u Tivtu brojnim simpatizerima, članovima HGI-ja, kao i gostima obratio se veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

„Ovdje sam deset mjeseci, i što sam dulje s vama, to ste mi bliži i svaki puta kad dođem k vama, dolazim svojima i tako mi je prijatno kao da sam doma. Ja tumačim da je Hrvatska građanska inicijativa i hrvatska i građanska, što znači ako je građanska onda je uključiva, a ako je inicijativa znači da će nove puteve tražiti, i za ostvarenje interesa ove hrvatske zajednice ovdje u Crnoj Gori, ali da će pomoći i naći najbolje puteve Crnoj Gori“, rekao je veleposlanik Grubišić.

Nazočnima se prigodnim riječima obratila predsjednica HGI-ja Marija Vučinović:“ S ponosom ističem da Hrvatska građanska  inicijativa, zahvaljujući našim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti uspješno unaprjeđuje i afirmira hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori. Na taj način, ne manje važno, šaljemo i jasnu poruku da smo ravnopravan narod i da, kao i drugi narodi, imamo pravo na svoje predstavnike.  No, sve ovo ne bismo ostvarili da nije i vas dragi prijatelji, koji ste shvatili i koji i danas razumijete da samo jedinstveni možemo postići svoj cilj. A to znači da preko naših legitimnih političkih predstavnika, imamo garanciju da će naša prava biti ostvarena, a naš identitet sačuvan. Vjerujem, da smo našim zajedničkim radom i zalaganjem u izgradnji i afirmaciji države Crne Gore, kao demokratske i multikulturalne zajednice, dovoljno pokazali i dokazali da je hrvatska nacionalna zajednica i te kako utemeljena u njenoj biti“.

„Sada, nakon 15 godina, smatram da niti jedna naša temeljna odrednica nije dovedena u pitanje. Naprotiv, svojim političkim djelovanjem HGI je oduvijek kao i što radi danas, davala nemjerljiv doprinos očuvanju stabilnosti i ustavnog poretka Crne Gore, a to ćemo činiti i ubuduće. Stoga vas podsjećam da se HGI u svom stranačkom programu od osnivanja, 2002. godine zalagala za obnovu neovisnosti države Crne Gore, kao i njen put u NATO i EU.  Crna Gora je danas članica NATO saveza, a tome su i HGI i hrvatska nacionalna zajednica dale nemjerljiv doprinos. Znamo da je Hrvatska građanska inicijativa važan most suradnje između Crne Gore i Republike Hrvatske, a samim tim i EU, te i na taj način, iako brojčano najmanja zajednica dat ćemo značajan doprinos našoj državi Crnoj Gori u procesu pristupanja Europskoj uniji“, istakla je Marija Vučinović.

Goste je zabavljala ženska klapa iz Zadra, a nakon nje atmosferu je zagrijala klapa „Intrade“ s Tomislavom Bralićem. „Croatio, iz duše te ljubim“, „Zalutali pogled“, „Ti,samo si ti“, „Nisam te sriće“, „Ispod tvoje balature“ samo su mali dio onoga što je klapa večeras poklonila publici. Poznati hitovi i divni vokali natjerali su publiku da ustane i pjeva zajedno s klapom. Mnoštvo emocija, gromoglasan pljesak i opće oduševljenje nazočnih učinili su da ova noć bude nezaboravna i da HGI  na najbolji način proslavi obljetnicu.

Audio: Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori

Audio: Marija Vučinović, predsjednica HGI-ja