„Bokeški D mol“- predstava oko koje će se graditi imidž CZK-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2019. - 15:17
Autor: 

Premijera predstave „Bokeški D mol“ bit će održana u srijedu, 10. srpnja, s početkom u 21:30 h u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu. Po tekstu  Stevana Koprivice i u režiji  Milana Karadžića u predstavi igraju: Jelena Đukić (Katarina Šparović), Dubravka Drakić (Marija Šparović), Mladen Nelević (Ivo Šparović), Pavle Popović (Stanko), Vule Marković (Rene Marulić), Dejan Đonović (Kapetan), Marija Maša Labudović (Anka), Marija Đurić (Senka), Goran Slavić (Vlajin), Stevan Radusinović (Bando) i Omer Bajramspahić (Ežen Volant).

Ravnatelj Centra za kulturu Tivat Neven Staničić  kazao je na današnjoj press konferenciji da ove godine imaju drugačiji pristup predstavi „Bokeški D mol“: „Vrlo svjesno smo ga sa Velike scene stavili na Malu i vrlo svjesno ćemo ga ubuduće imati na repertoaru kao stalnu postavku, kao predstavu koja treba da simbolizuje naš rad;  ne samo naše početke, nego i da bude dio našeg stalnog imidža, i da kroz njega pratimo glumačku scenu na području Crne Gore, sve mlade ljude koji će se smjenjivati u nosećim ulogama ove predstave. Vrlo se lako može desiti da u nekim od narednih izdanja promijenimo režisera“.

Glumica Dubravka Drakić je naglasila značaj ovog projekta i kazala da će se truditi da opravdaju povjerenje publike te je pohvalila i glumačku ekipu: „Drago mi je što smo se mi stariji i moji studenti okupili u jednom ovakvom projektu i trudit ćemo se da opravdamo povjerenje, prije svega Nevena, koji nam je ukazao čast da budemo protivteža svemu onome što je bokeški bio i što će biti kao perjanica oko čega će se okretati dalji repertoar Centra za kulturu Tivat ili pak mogućeg pozorišta, ali ne samo u umjetničkom nego i u etičkom smislu. Neke polazne tačke, koje su postavili Milena, Mladen, Jelena i ostali, kada je u pitanju odnos prema predstavi , prema publici, jednako kao i međuljudski odnos u ekipi. Vjerujem da ćete sa radošću dolaziti da upijete sve ono što je ovaj tekst započeo i koji je svoju vrijednost dokazao svojim trajanjem . Mi obećavamo da će on dugo trajati zahvaljujući našim pravilnim razumijevanjem njega samog, kao i našom igrom, i da će ovu magičnu štoriju o ljubavi, što više mladih ljudi vidjeti i uživati u njoj, kao što to činimo i mi“.

Glumica Jelena V. Đukić izrazila je ponos što ima priliku glumiti u ovoj predstavi, koju je, kako ističe, gledala kao student. „Počastvovani smo što smo u velikoj, kultnoj predstavi, koju smo kao studenti puno voljeli, koja je bila prva predstava koju smo gledali nakon upisa na Akademiju, takođe i zbog toga što je Milan Karadžić prepoznao u nama ono što je dovoljno za likove i što ih može napraviti onakvim kakvi jesu i što ih čini baš našima“, kazala je Đukić. Glumice Marija Đurić i Marija Maša Labudović su kazale da im je čast što glume u jednoj ovakvoj predstavi, ali da to nosi veliku odgovornost sa sobom te se nadaju da će ispuniti očekivanja.

Kompozitorica Irena Popović komponirala je glazbu za predstavu: „Mislim da se u ovom melosu prepoznaje sve što je ranije postojalo u predstavi, ali ima i drugačije orkestracije u odnosu na prethodnu muziku. Poslušala sam stomak i srce o tome kako da ne ugrozim nešto što je raritet i mislim da je muzika legla u kulise, da ima emotivnu crtu a da nije patetična i da pomaže glumcima da bude igrica”.