Bogatstvo bokeške kužine od sada i u publikaciji za turiste

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 09. srpnja 2016. - 9:00
Autor: 

Gatronomski identitet Boke kotorske stvarao se od recepata najrazličitijeg porijekla, kroz kontakte s različitim narodima, koji su dolazili, odlazili, ostajali i asimilirali s domaćim stanovništvom. Gastronomija kao značajan aspekt kulture življenja značajan je faktor urbaniteta gradova Boke kotorske. Lokalni specifikum u stoljetnom kreativnom mijenjanju originalnog recepta prema svome guštu daje pečat, ali uvjek zadržava osnovne karakteristike jela.

Na Pjaci od Muzeja sinoć je predstavljena izuzetno kvalitetna i sadržajna publikacija “Gastro vodič” koja na 103 strane  donosi  priču o postanku i razvoju bokeljske kužine, tradicionalne specijalitete, način priprave bokeških jela, a istodobno su predstavljeni i ugostiteljski  objekti  u kojima se ova jela mogu degustirati.

Turistička organizacija je zahvalna na prvome mjestu gđi Vlasti Mandić koja je osim logističke potpore ustupila i neke autentične bokeške recepte, a također su zahvalili i ugostiteljima koji su prepoznali značaj ovoga projekta:  „Luna Rossa i Madrevida“, „Cesare“, „Baron Gautch“, restoran u sklopu hotela Galia, „Pasha“, „Bastion1“, restorani u sklopu hotela Cattaro – „Royal“ i „As“, konobe: „Ombre“, „Roma“, „Cesarica“, „Trpeza“, cafe restoran „San Giovani“ i snack bar „Bokun“.

TO je pomenutim ugostiteljima dodijelila naziv Čuvari gastro kulture, koji na vidnim mjestima imaju istaknut logo Čuvara gastro kulture kao znak da se u tim objektima mogu degustirati bokeški specijaliteti. Također u sklopu ovog projekta urađena je i mapa Čuvara gastro kulture koja će se besplatno dijeliti na ingo punktovima Turističke orgnizacije.

14 bogato spremljenih trpeza  na Pjaci od muzeja bili su pravi praznik za oči, a o kvaliteti ponude  i bogatstvu okusa posvjedočili su brojni domaći i gosti, pa su mogli degustirati  rižote,  kalamare, mušulje, njokade, priganice, fruštule, kotorske krempite.

Direktor TO Kotor Mirza Krcić zahvalio se kolegama iz TO na vrijednom radu tijekom projekta i gđi Vlasti Mandić na svesrdnoj pomoći i kazao da se u narednim godinama nada još većem broju ugostitelja koji će se priključiti ovom projektu. Gđa Vlasta Mandić iskazala je zadovoljstvo što je TO shvatila potrebu ovakvog gastro brenda koji će svim posjetiteljima Kotora pružiti pravi ugođaj i svijetom prenijeti priču o bogatstvu bokeške kužine.

Glazbeni užitak pružio je kotorski bend Organic trio.