Blagdan sv. Leopolda u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. svibnja 2020. - 9:37

U utorak 12. svibnja 2020. u Herceg Novom svečano, iako u neobičnom ozračju proslavljen je blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića. Bila je to ujedno prva prilika za slavlje svete mise s narodom nakon ublažavanja mjere Vlade CG i NKT o suzbijanju virusa COVID-19, te nakon gotovo dva mjeseca slavlja misa bez sudjelovanja zajednice.

U propisanom broju vjernici su imali priliku sudjelovati na tri svete mise. Misu u 10 sati u župnoj crkvi predslavio je kotorski biskup u miru mons. Ilija Janjić u zajedništvu svećenika Biskupije, a propovijedao župnik don Siniša Jozić. U svojoj propovijedi usporedio je nedavnu višetjednu izolaciju uzrokovanu koronavirusom s 40-godišnjim žrtvovanjem sv. Leopolda u ispovjedaonici. „Posljednjih tjedana u naša se srca uvukla nervoza jer smo bili primorani ostati kod kuće. Često smo postajali nezadovoljni jer nam je kretanje bilo zapriječeno, a sloboda narušena. Bili smo ljuti na sebe i na druge. S druge strane, kroz četrdeset godina sv. Leopold će u „svojoj izolaciji“ od ranog jutra do poslijepodnevnih sati sjediti u ispovjedaonici i neumorno ispovijedati žrtvujući se nesebično za bližnje i vodeći ih prema Bogu. I u takvim okolnostima, Leopold je gajio iskreno prijateljstvo s ljudima, a svoja pisma vjernicima završavao je s riječima: sačuvajte mi svoje prijateljstvo. Eto nam sjajnog primjera u siromašnom kapucinu kako u životnim nedaćama i iskušenjima, i neprilika može postati prilikom“ kazao je don Siniša u propovijedi, naglasivši da je sv. Leopold i istinski primjer njegovanja prijateljstva s Bogom i s ljudima. „Kao što našim prijateljima možemo bez straha reći svoje boli, patnje, zatražiti savjet i utjehu,  znajmo da imamo pouzdanog prijatelja u sv. Leopoldu, koji je cijelog života njegovao prijateljstvo s ljudima raznih profesija i uzrasta, koji je kao svetac prijatelj Božji, ali i naš prijatelj; prijatelj ljudi potrebnih njegova zagovora i duhovnih milosti“.

Popodnevnu misu predslavio je don Srećko Majić, župnik u Perastu koji je u propovijedi istaknuo da je „u srcu sv. Leopolda živjela tajanstvena snaga milosti i nadnaravno sunce koje je obasjavalo njegov um. Međutim, ideali ne mogu sami od sebe živjeti. Skromni kapucin ih je stalno napajao na bogatim i nepresušnim izvorima istine, dobrote i ljubavi. I danas sv. Leopold poručuje smo kršćani i da to trebamo biti kroz cijeli život. Ostati vjerni krsnim obećanjima i čuvati se svakog, posebno teškog grijeha. Pozvani smo sačuvati vjeru do smrti, nikad ne izgubiti kršćansku nadu te ljubiti Boga iznad svega, a svoga bližnjega kao sebe samoga“.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Antonije Vugdelije uz orguljsku pratnju Marine Tušup.

Iako je broj vjernika koji su mogli sudjelovati u misnim slavljima bio znatno ograničen važećim mjerama o suzbijanju pandemije covid-19, nije izostalo hodočašće omiljenom svecu vjernika iz cijele Kotorske biskupije, koji su tijekom cijelog dana dolazili u njegovo svetište u Herceg Novom proseći milosti i zagovor.

Izvor: kotorskabiskupija.me