Anima ne zaboravlja

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. veljače 2015. - 10:31
Autor: 

Foto: Arhiva

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora dostavilo nam je priopćenje povodom otmice u Štrpcima koja se dogodilo na današnji dan, 27. veljače, te ovom prigodom pozivaju građane da ne zaborave na zločine bez obzira koliko vremena prošlo od nesretnog događaja. U cijelosti vam prenosimo njihovo priopćenje:

„27. februara 1993.  voz 671  je krenuo iz Beograda  ka Baru,  na  željezničkoj stanici Štrpce dočekala ga je srpska oružana formacija  predvođena sada haškim optuženikom Milanom Lukićem, uz pomoć policije koja je bila u vozu,  i iz njega  odvela 19 civila  u nepoznatom pravcu - 18 Muslimana i jednog Hrvata. Dvadeset dvije  godine  su  od ratnog zločina  otmice u Štrpcima.  Svjedočanstva posmatrača govore da su bez traženja objašnjenja napustili kupe i voz. Oteti i ubijeni su bili civili.  Ubijeni su zbog onog što je pisalo u njihovim dokumentima. Većina ubijenih su bili iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Do današnjeg dana većina njih nije pronađena.

Podsjećamo crnogorsku javnost da je za ovaj zločin osuđen Nebojša Ranisavljević u Višem sudu u Bijelom Polju  na  15 godina zatvora, i da mu je kazna istekla prije tri godine. U Haškom tribunalu osuđen je Milan  Lukić za zločine počinjene u Višegradu na doživotnu robiju. Podsjećamo crnogorsku javnost na odgovornost koju imamo prema žrtvama i njihovim porodicama jer je ovaj zločin učinjen u naše ime, a nalogodavci i idejni tvorci  rata na prostorima ex JU  nisu još imenovani.

Na epitafu u Štrpcima piše: "Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu Štrpci i 27. februar odustao je od budućnosti".