Akademijom započela svečana proslava velikog jubileja kotorske katedrale

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. rujna 2016. - 23:36
Autor: 

Prigodnom Akademijom sinoć je u kotorskoj katedrali počela proslava 850. obljetnice posvećenja Katedrale. Na početku Akademije brojnim uzvanicama i vjernicima dobrodošlicu je poželio kotorski biskup, msgr. Ilija janjić istakavši da je nebrojivo mnogo umjetnika i zanatlija sudjelovalo u stvaranju Katedrale, u čijoj ljepoti danas uživamo i pred čijim se oltarom molimo: „Večeras nam je Katedrala otvorila svoja sveta vrata, kako bismo uoči središnje proslave mogli još jednom zastati, i kroz ovu Akademiju dopustiti da nam progovori u riječi i glazbi. Katedrala je po svojoj biti mjesto kulta i mjesto kulture. Njezina egzistencija upisuje naš grad na kulturnu kartu Europe. Za ovu večer nalazim prikladne riječi pape Benedikta XVI. koji o neraskidivoj vezi vjere i kulture kaže sljedeće: vjera je radost, zato stvara ljepotu, katedrale nisu srednjevjekovni spomenici, već mjesta gdje se osjećamo kao kod kuće, mjesta gdje susrećemo Boga i susrećemo jedni druge. Prepustimo da nam to neizmjerno bogatstvo kršćanske kulture, izraženo noćas u glazbi, kao govoru duha, i riječi samo progovori“ poručio je msgr. Janjić.

Svečanoj akademiji nazočili su kardinal Josip Bozanić, nadbiskup barski u miru Zef Gaši, đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić, biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, Tomo Vukšić – vojni ordinarij u BiH, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović akademik Zvonko Kusić, otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u CG Vesna Vuković, konzul RH u CG Hrvoje Vuković sa suradnicima, predsjednica OO HGI Kotor Ljiljana Velić, dopredsjednik Općine Kotor Trvrtko Crepulja, predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i javnog života Kotora.

Recital „Treća lekcija iz starog kotorskog brevijara o dolasku Svečevih moći u Kotor“ govorili su glumac Narodnog kazališta iz Šibenika Jakov Bilić i glumica splitskog kazališta mladih Đana Kuzmanić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su zbor kotorske katedrale, klapa HKD „Tomislav“, klapa „Adriaticum“ iz Šibenika i orguljaš Neven Kraljić.

Na kraju Akademije čestitke za ovaj visoki jubilej uputio je i kardinal Josip Bozanić, koji će danas predslaviti  svečanu svetu Misu u 10 sati.

Završetak ove vrlo ugodne večeri začinjen je vatrometom s Katedrale.