Obilježeno 850 godina posvete katedrale sv. Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. rujna 2016. - 10:23
Autor: 

U Kotoru je jučer održana svečanost povodom obilježavanja 850 godina posvete  katedrale sv. Tripuna.

Tom prigodom, na pjaci pred Katedralom, Bokeljska mornarica Kotor odigrala je kolo svetoga Tripuna, a nakon toga u Katedrali je održana pontifikalna sveta misa, koju je predvodio njegova uzoritost Josip kardinal Bozanić, nadbiskup i metropolita zagrebački.

Monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski obratio se nazočnima: „Godine 1124. započela je gradnja ove crkve u čast Svetom Tripunu, crkve koja ima biti majka svih crkava ove drevne biskupije. Katedrala svetoga Tripuna gradila se 42 godine, završena je i posvećena 19. lipnja 1166. godine, te od tada punih 850 godina, 25 500 mjeseci, 310 250 dana, svjetlom obasjava ove prostore. Više puta je kroz povijest stradavala, ali uvijek je novom životnom radošću ustajala još ljepšom, časnijom, voljenijom od njenoga puka, koji ljubi ovu svoju crkvu. Želja nam je da majka svih  naših crkava nastavi bdijeti, obasjavati i blagosiljati naraštaje ovih prostora za buduća pokoljenja, za buduća stoljeća“.

Sve nazočne pozdravio je i kardinal Bozanić, koji je rekao da „ova katedrala povezuje sve crkve Kotorske biskupije“, te da je ona znak zajedništva i povezivanja. „Osjećamo da Katedrala živi u vječnosti koja je Božja, koja je sama ljepota, a tu ljepotu smo večeras upravo osjetili, odsjaj Božje ljepote, ljepote koja čovjeka spašava, a ova katedrala zbori rječnikom ljepote“, naglasio je Bozanić. On je istakao vrijednost i značaj kotorske katedrale, te da ona govori o nama, našem odnosu prema Bogu, te da je ona „stalno usmjerenje čovjeka prema visinama“.

Svečanosti je nazočilo veliki broj posjetitelja, među kojima su: predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednica Općine Tivat dr. Snežana Matijević, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ Adrijan Vuksanović.  Također, nazočili su i Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809 Zagreb, s predsjednikom Ivom Škanatom, Bokeljska mornarica 809 Rijeka, na čijem je čelu Tomislav Brguljan; kao i Bokeljske mornarice iz Pule, Splita i Dubrovnika.