Adrijan Vuksanović: Crna Gora nema drugog puta do europskog

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. ožujka 2018. - 16:04
Autor: 

Na događaju diskutirano o značaju Berlinskog procesa i Strategije za proširenje EU, kao i o izazovima i unutarnjim reformama Crne Gore na njenom putu ka punopravnom članstvu.

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović otvorio je Okrugli stol „Crna Gora, Zapadni Balkan i Evropska unija: na dohvatu ruke?“, koji je održan danas, u organizaciji NVO Centar za građansko obrazovanje. Vuksanović je kazao da Crna Gora ima samo jedan put, a to je europski, kao i da pritisak spolja pozitivno utječe na proces i implementaciju društvenih i ekonomskih reformi na unutarnjem planu, posebno naglasivši da stabilnost Zapadnog Balkana utječe i na stabilnost Europske unije.

Dalje, Vuksanović je istakao da se Crna Gora raduje napretku susjeda u procesu integracija, ali da je Crna Gora fokusirana na svoj put, istovremeno se zalažući za ocjenjivanje napretka procesa integracija na osnovu pojedinačnih rezultata, dodavši da će Skupština Crne Gore nastaviti da daje doprinos s pozicije nadzora rada Vlade.

Nastavak Okruglog stola obilježile su teme „Koliko Berlinski proces unosi u novu Strategiju proširenja EU?“ i „Crna Gora: prvi u trci ili pionir među državama Zapadnog Balkana na putu ka EU?“, u okviru kojih je istaknut značaj i doprinos koji je Zapadni Balkan imao u upravljanju migrantskom krizom. Naglašena je i bolja suradnja i povezanost između država regije i Europske unije, a nedvojbeno je konstatirano da je Berlinski proces poslužio kao inspiracija za Strategiju za proširenje EU, koju je usvojila Europska komisija. U nastavku debate, bilo je riječi o doprinosu Berlinskog procesa na polju ekonomske i infrastrukturne povezanosti između zemalja regije.

Sudionici Okruglog stola su se suglasili o značaju stabilnosti Europske unije, koja će je samim tim učiniti većom i dostupnijom za ostale zemlje kandidate, kao i o važnosti daljeg rada u cilju jačanja vladavine prava u regiji.