Adio, Majo!

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. srpnja 2019. - 12:08
Autor: 

Danas je na sceni Atrija Buća u Tivtu održan komemorativni skup u čast naše Bokeljke, pjesnikinje, umjetnice Maje Perfiljeve.

Direktor Radio Tivta Dragan Popadić, obrativši se nazočnima, je rekao: „S vremena na vrijeme majčicu zemlju pohodi poneka  anđeoska duša da bi pokazala da se može živjeti i drugačije – bez grubih riječi, laži i ogovaranja. Takva je bila Maja Perfiljeva. Toliko je bila iskrena, prefinjena, naivna da su se mnogi pitali „Zar je moguće da postoje takvi ljudi?“ Zbližila nas je poezijom, voljela je moje stihove, ali ne o kraljevini i kraljevstvima, već o tananosti duše, o jadima malog svijeta“.

„Govoreći o književnoj zaostavštini i legatu Maje Perfiljeve, moramo na dvije stvari skrenuti pažnju. Prva je da je ona svjesno ušla u jednu poetsku formu, koja je unaprijed bila namijenjena pjevanju, i kao takvu je pamtimo. Međutim, pjevajuća pjesma je kompleks autora. Više njih stoji iza toga i Maja je kao profesor književnosti znala da je u muzičkom svijetu kao tekstopisac vrlo popularna, ali je znala da mora braniti riječ, jer što ću pjevati ako ne znam o čemu. Naravno da će Majine pjesme ostati i pjevat će ih ljudi, ali moramo se potruditi da ne zaboravimo i govorenje njenih stihova“, istakao je direktor tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

Violinistica Nevila Bushi Klakor je odsvirala „Bokešku noć“ te uzveličala ovaj skup.

Možemo slobodno reći da će Maja u našim srcima uvijek biti besmrtna, jer kroz svoje stihove je živjela i živjet će ubuduće. Njezini stihovi će čuvati uspomenu na veliku umjetnicu, koja nas je svojim stvaralaštvom zadužila i naučila da volimo Boku, napisavši najljepšu pjesmu njoj u čast. Zbog toga joj nećemo reći zbogom, već naše adio!