„50 godina podružnice Bokeljske mornarice u Tivtu“

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 20. studenog 2022. - 19:27
Autor: 

Večeras je u Muzeju  i galeriji Tivat  otvorena izložba fotografija „50 godina podružnice Bokeljske mornarice u Tivtu“.

Predsjednik Bokeljske mornarice Podružnice Tivat Marjan Ribica  istakao je da mu je velika čast da na ovaj veliki jubilej, a to je 50 godina Podružnice, obnaša dužnost predsjednika Podružnice Tivat.  Osvrnuo se na  svoje prethodnike, a posebno na Božidara Dara Petkovića, prvog predsjednika Podružnice u Tivtu, bez kojeg, kako kaže, sigurno ne bi postojala u ovakvom broju i smislu: „Te davne1972. , zahvaljujući njemu, njegovom entuzijazmu i svemu, stvorena je podružnica tako jaka,  s jakim odredom, da nam je svima na tako jakim temeljima bilo  lako ostati". Također je izrazio zahvalnost  svojim prethodnicima:  Tripu Pinjatiću, Borisu Frančeškoviću, Jerolimu Matkoviću i  Ivici Božinoviću.

Osvrnuvši  se na ulogu predsjednika Podružnice ističe: „ Mislim da  ta čast i pripada Lastovljanima, jer su Lastovljani s ove strane Vrmca dali najveći doprinos u očuvanju  i tradiciji Bokeljske mornarice i svega toga što ona jeste.Trudit ćemo se da timun ovoga broda držimo tako da nam je vjetar vazda u krmu“.

Autor izložbe, gospodin Neven Staničić, rekao je da je izložba  prilika da se susretnemo s ljudima koji su zaista  gajili i stvarali tradiciju: „ Kada formalno -  pravno posmatramo stvari, a to nam se u životu sve češće dešava, onda dozvolimo da nam ta pravna strana počne i tumačiti i objašnjavati život, što samo po sebi nije tačno.  Postoje i neke druge nauke , koje to rade bolje i uspješnije, a čini mi se i tačnije. Pored ostalog je i istorijska na čemu je i bazirana večerašnja postavka, ali i estetsko- emocionalna, koja takođe može pomoći da se jedna ovakva tradicija može nastaviti da se razvija i da radi“.

Autor je zahvalio i  na  nesebičnoj pomoći Anuški Vlahović,  obitelji Nede Stjepčević, Roku Stjepčeviću, Antunu Markoviću, Slađi Ilić…

„Ovako duga tradicija počiva i na veoma tankim nitima, kada istorija radi svoje i kada se na neki način kida,  odnosno, kada je treba nastaviti. Podrazumijeva se da se Lode u čast sv. Tripuna stalno govore…,  ali svi zaboravljamo da se  u jednom periodu samo  don Anton Belan s par ljudi  potrudio da  obnovi tradiciju,  da bismo je mi nastavili“ , naglašava Staničić te podsjeća i na prisustvo žena u Bokeljskoj mornarici.

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić je kazala kako joj je  uvijek zadovoljstvo pričati o Bokeljskoj mornarici kao o nematerijalnom kulturnom dobru od svjetskog značaja. Osvrnula se na arhivska dokumenta koja svjedoče o tradiciji. Također, gospođa Đukić podsjeća da ovom izložbom JU Muzej i galerija započinje realizaciju projekta pod nazivom „Zaštita nematerijalnog kulturnog nasljeđa kroz učenje“, kojom najavljuje niz aktivnosti (radionice, izložbe, konferencija i zbornik radova), koje će se sprovoditi do 17. 11., naredne godine.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine, gospodin Željko Komnenović: „U eri globalizacije, kada nestaju civilizacije i kada se gubi svjetsko pamćenje, upravo Bokeljska mornarica,  koja je nosilac kulture sjećanja Boke kotorske, ulazi u kulturno nasljeđe svijeta. To je dovoljna činjenica, kojom sve   naredne generacije moraju da poštuju što predstavlja Bokeljska mornarica“.

Moderatorica  izložbe i organizatorica  programa bila  je Nina Milićević.

Na kraju, uručene su i zahvalnice svima koji su podržavali i davali potporu Podružnici, na bilo koji način.