1208. obljetnica Bokeljske mornarice – tradicionalno Kolo i predstavljanje publikacije dr. Antuna Sbutege

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 27. lipnja 2017. - 9:46
Autor: 

1208. obljetnica postojanja Bokeljske mornarice obilježena je prethodna dva dana – svečanom akademijom u crkvi Sv.Duha, te simboličnim preuzimanjem ključeva Grada od gradonačelnika Vladimira Jokića, igrom tradicionalnog Kola, i na koncu promocijom publikacije „Bokeljska mornarica“ prof.dr. Antuna Sbutege.

Manifestacija koja uvijek plijeni veliku pozornost žitelja Kotora i gostiju, i ove godine okupila je brojne štovatelje ove tradicije koju s ponosom ističemo.  Po starome običaju, svečani odred, kojeg su činili mornari Kotora i Tivta, formiran je ispred Doma Bokeljske mornarice na Pjaci od kina, nakon čega su Mornari, uz pratnju Gradske muzike ispred zgrade Općine, primili crnogorski barjak od gradonačelnika g. Vladimira Jokića, te napravivši đir ulicama Staroga grada ispred Glavnih gradskih vrata predali raport novoizabranom admiralu Antonu Sbutegi.

Nakon primopredaje ključeva Staroga grada pred glavnim gradskim vratima, ispod Sata je odigrano tradicionalno kolo, a cijelokupna manifestacija završena je u Pomorskom muzeju Crne Gore, gdje je predstavljena brošura o Bokeljskoj mornarici na crnogorskom i engleskom jeziku, čiji su izdavači Pomorski muzej Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Direktor Pomorskog muzeja Crne Gore g. Andro Radulović pozdravivši brojne prisutne, kazao je kako jučerašnji datum za promociju publikacije nije slučajan odabir.

Veza Bokeljske, odnosno kotorske mornarice sa Pomorskim muzejem slobodno mogu reći je na neki način uzročno-posledična. Začetak osnivanja Pomorskog muzeja je proistekao upravo zalaganjem članova Bokeljske mornarice i na temeljima elemenata njihovog imetka u smislu materijalnog kulturnog dobra. Podrška koju Pomorski muzej daje ovoj instituciji nesporno je sasvim opravdana, a iskazuje se u nastojanjima i zalaganjima za što kvalitetnije i adekvatnije vrednovanje i prezentovanje sveukupnog značaja i bogatstva u tradicijskom očuvanju svih njenih elemenata. Pomorstvo, kao osnova oko kojeg se vezuju i nužno osnivanje udruženja mornara i ustanove koja baštini kulturna dobra, sadržajno vezana za ovu, za Bokelje najelementarniju privrednu granu, ostalo je I danas kao zvijezda vodilja, osvijetljavajuci slavu prošlih vremena” – naglasio je Radulović, te izlaganje zaključio citatom dr. Vladislava Brajkovića, kada je 1964. Postavljen za admiral BM: ”Zahvaljujem svima onima koji su pomogli da se BM sacuva kao sjajno naslijedje I garancija svijetle buducnosti. Na ovoj generaciji  bi ostala neizbrisiva mrlja kada ne bi poduzela ono sto danas poduzima, predajuci na taj nacin u amanet potomcima slavnu tradiciju I bastinu”.

Ministar kulture u vladi Crne Gore mr. Janko Ljumović rekao je da publikacija koja je sinoć promovirana, predstavlja “jedan od načina prezentacije kojima Ministarstvo kulture želi da Bokeljsku mornaricu pozicionira u savremenosti na način da njena vrijednost bude predmet permanentnih aktivnosti ka različitim vrstama javnosti i da zaštita, izučavanje, valorizacija I prezentacija tradicije koju Bokeljska mornarica predstavlja bude u fokusu aktivnosti svih aktera tog značajnog i odgovornog posla”.

Nadalje, ističući važnost nematerijalnog nasljeđa, Ljumović je istakao: “U vremenima kada govorimo o značaju kulturnog identiteta uopšte i kada je Ministarstvo kulture kreiralo project Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija- valja podsjetiti da je Bokeljska mornarica čvrsto utkana u temelje crnogorske državnosti i suštinski dio njene lokalne, nacionalne i međunarodne prepoznatljivosti. Nezamislivo je, naime, pomisliti na kulturni identitet Crne Gore, bez slike Kola Bokeljske mornarice ispred katedrale sv. Tripuna ili na Trgu od oružja”.

Autor brošure dr. Antun Sbutega zahvalio je svim suradnicima koji su mu bili od pomoći u pripremi publikacije “Bokeljska mornarica”, te najavio novi  i sadržajniji web portal Bokeljske mornarice .

Pohvalio je također i dobru komunikaciju BM s Ministarstvom kulture, koja je započela proceduru kandidature Mornarice kao nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kod UNESCO, te Mornarici odobrila 30 tisuća eura za nabavku odore, oružja i ostale aktivnosti.

“Ovaj tekst nisam zapravo napisao ja, nego brojne generacije  članova Bokeljske mornarice i pomoraca Boke svojim djelima kroz stoljeća, kao generacije povjesničara koji su izučavali I opisivali njihova djela, a ja sam samo to upriličio u jedan kraći tekst. Ovaj tekst nema ambicije da prodire u dubinu, niti da omogući intelektualne letove u visinu, već da doprinese horizontalnom širenju osnovnih znanja u našem pomorstvu i Mornarici”.

 Sinoćnjoj promociji  publikacije nazočili su Hrvoje Vuković – konzul RH u CG, don Anton Belan – generalni vikar Kotorske biskupije, Milica Nikolić – generalna tajnica nacionalne Komisije za suradnju s UNESCOM i mr. Aleksandar  Dajković- direktor Direktorata za kulturnu baštinu.