Pašta na pamidoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 23. lipnja 2015. - 10:21
Autor: 

Pamidora (rajčica) je jednogodišnja povrtna biljka koja spada u porodicu voća a ne povrća kako se učestalno smatra.

Potječe iz Južne Amerike, a u Europi ju je prvi opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine.

 

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od pamidore snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

Pamidora se nekad uzgajala i jela samo ljeti, bila je njegovo prvo i zadnje obilježje. Sad stakleničkih pamidora ima cijele godine, pa ipak, mnogi je jedu samo ljeti, na te zimske i stakleničke se i ne osvrću.
Ljeti je pamidora najčešći dio svakodnevnih salata- sama ili u kombinaciji sa svim ostalim ljetnim povrćem. Od pamidore se kuha fina, crvena juha (s puno naribanog korijena selena, malo kapule i nasjeckanog selenova lista na kraju) a ono što je obilježilo ljeta kako Dalmacije tako i Boke u vremenima kad u trgovini nije bilo na stotine gotovih priloga jelima, bio je toć od pamidora.
Dugotrajnim ukuhavanjem, šufigavanjem, od pet kila pamidora na kraju će preostati omanja zdjela toća, a što se u njoj nalazi, koji su njeni sastojci- e to je priča za sebe! Recepata za toć ima, valjda, koliko i domaćica, koliko i kuharica! Pa je rade ili samo s lukom, ili s lukom i kapulom, pa joj na kraju dodaju ili ne petrusimen, neki i lovorov list, a poneko i papriku. Svakako- pogriješiti se ne može, svatko će na koncu dobiti svoj toć, i svaki će biti dobar!

 

Mi smo opet surađivali s našim domaćicama, pa nam je gđa Katica iz Kotora dala rićetu za njen toć. Ona ga pravi u većoj količini, da ostane za par puta, pa pred kraj ljeta ponovi proces i napravi malo zimnice.

 

Evo što vam je potrebno:

 

- 10 kila zrelih pamidora

- 4 cijele glavice luka česna

- 2 balice petrusina

- 2 ožice slatke crvene paprike

- 1 ljuta papričica

- papar, so, maslinovo ulje (pola litre na ovu količinu luka)

 

Pamidore oparite vrelom vodom, i svakoj ogulite kožicu. Sameljite ih u blender (nekada su ih domaćice mljele ručno kroz mašinu).

Maslinovo ulje zagrijati u veliku duboku teću i dodati sitno sjeckani luk česan. Potom dodati mljevene pamidore, petrusin i ostale sastojke  dok ne provru. Kad je provrelo, smanjiti vatru i ostaviti da krčka 4-5 sati. Vode uopće nije potrebno dodavati jer pamidore puste dovoljno svoga soka.
Toć je gotov kad je ulje isplutalo na površinu. Prije nego ga skinete s vatre, kušajte ga da vidite je li kiseo, jer zna biti od pamidora, pa ukoliko jeste, dodajte jednu ožicu cukra i promiješajte.

Skuhajte špagete (ili koju hoćete paštu), prelijte toćom i naribajte slanoga sira ili parmezana.

Kad ste se dobro najeli, morat ćete priznati da je toć od pamidora pored ostalih prepoznatljivih delicija Boke i Dalmacije pravi zaštitni znak naših kužina.

Ovom ljetnom delicijom završavamo naš ciklus Dux domaćice, jer je prigrijalo, prebacit ćemo se na laganije stvari dok ne pasa žega.
Ako ipak imate dobrih prijedloga za sezonsku kužinu, šaljite, vrlo rado ćemo se družiti s vama.

Sve vas lijepo pozdravlja Dux domaćica, i želi vam dugo, toplo i veselo ljeto!

Audio: 
Dux domaćica - Pašta na pamidoru