Najpoznatiji fast food na Balkanu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 05. svibnja 2015. - 8:40
Autor: 

Identitet jednoga naroda čine jezik, kultura i običaji. Međutim, kad zagrebemo malo, vidimo da mimo jezika možemo pogoditi tko je koje narodnosti. Recimo, kada kažemo pizza, svakako da nećete pomisliti na Nijemce. Ili recimo tortilja, ne biste pomislili na Kinu ili Rusiju. Za hamburger pak možemo zahvaliti Nijemcima.
A najpoznatiji fast food na Balkanu – podrijetlom je iz Perzije, dok su ga kod nas popularizirali susjedi čije se zemlja nalazi na razmeđu između Istoka i Zapada, a kako povijest bilježi prvi puta se to jelo javlja u jelovniku jedne aščinice 1462. godine. I sad već možemo reći da se kod nas burek jeo prije nego smo čuli uopće da postoji Amerika.
Dakle, burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje. Sam naziv potječe od turske riječi „bur" što znači savijati. Savijati se može i pita sa sirom, zeljem, bilo čime. Ali ako u Bosni zatražite burek sa sirom, očekujte zbunjeni pogled i podužu kritiku, jer ne postoji takva stvar kao što je burek sa sirom. Burek se radi s mesom, a sve ostalo su pite.
Radi se od sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke. Zavisno od načina pripreme, u Bosni se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj tepsiji u kojoj se peče.
A mi vam donosimo stari recept za bosanski burek.
Sastojci:
• 1/2 kg mekog brašna
• 3 dcl mlake vode
• 1/2 dcl ulja
• Malo soli
• 60 dkg mljevenog mesa
• manja glavica crvenog luka
• sol,papar,vegeta

A burek se radi ovako:
1. od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesite tijesto.
2. mijesite ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
3. podijelite na tri dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite na krpu
4. neka stoji 20-30 min.
5. za to vrijeme pripremite meso
6. luk sitno nasjeckajte i zajedno sa začinima dodajte u meso(možete staviti i malo sode-bikarbone). Podijelite masu na tri dijela.
7. stolnjak stavite na kuhinjski stol i jadan dio tijesta stavite na sredinu i razvlačite lagano od sredine.
8. kada ste dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane stavljajte meso u manjim komadićima i malo pouljite.
9. stolnjakom s jedne strane zarolajte do sredine pa tako i s druge strane.
10. prorežite kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene "kobasice".
11. zamotajte svaku posebno i dobili ste burek.
12. namažite tepsiju uljem složite bureke i pecite na 180 c 30 min.
13. kada su gotovi treba ih malo poprskati sa vodom koju ste prethodno zakuhali s malo soli.

Primjetit ćete da postupak zahtijeva malo više rada od običnog slaganja za pitu, i također da se meso uopće ne dinsta. Ali ne dajte sumnji prostora, jer ćete biti vrlo sretni krajnjim rezultatom.

Kada smo u putu, ili smo u minusu s vremenom za kuhanje, vrlo često počastimo sebe burekom i jogurtom. Ali preporučamo da se i sami okušate u pravljenju istog, a ako za prijateljicu imate Bosanku, onda ste pravi sretnici, jer kažu da tek kad probate burek iz njihovih ruku, možete reći da ste burek uopće i kušali.

Drage domaćice, danas nam je kužina odisala nostalgijom, ali kako i ne bi, kad ovaj naš slavenski narod iz ničega umije napraviti svašta.

Do sljedeće domaćice, dobar vam tek!

Audio: 
Dux domaćica - Burek