Lazanje s blitvom

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 02. lipnja 2015. - 10:51
Autor: 

Drage domaćice, već smo govorili o domišljatosti i umijeću našega bokeškoga naroda, da od obične trave napravimo 200 ukusnih jela. Inspiraciju za gastro novitade pronalazimo svakodnevno, kad god se zapitamo što ćemo sutra za objed.

Tako su Kotorani došli na ideju da odaju počast još jednoj zdravoj namirnici, lisnatom zelenom povrću s debelom i hrskavom stabljikom. Pa su prošle godine 1. lipnja, u organizaciji sjajnih, vrijednih žena iz nevladine udruge "Šjore od mota" organizirali prvi Pjat od blitve. Prije par dana su domaći i furešti imali priliku kušati blitvu "na mali milijun načina". Dojmovi su bili sjajni, na trpezama nema čega nije bilo da se nije zelenilo.

 

Prije nego li s vama podijelimo jednu rićetu, da vas upoznamo s osobinama ove biljke. Blitva je upravo najrasprostranjenija na mediteranskom području, pa onda i ne čudi da je već u 4. st. pr. Kr. o njoj pisao poznati grčki filozof Aristotel. U antičko doba i Grci i Rimljani cijenili su blitvu zbog njenih ljekovitih svojstava.

 

Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi 19 kcal, od toga sadrži 3,7% ugljikohidrata, 1,8% proteina i 0,2% masti.

Ovo povrće bogato je magnezijem i željezom, a od vitamina u nešto manjim količinama blitva sadrži vitamin C, pantotensku kiselinu,  vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E, vitamin K, vitamin A  i kolin. Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

 

Sad vi vidite hoćete li je i koliko bi je često trebalo konzumirati. Najčešći način parićavanja blitve je na lešo, s krtolom, maslinovim uljem i lukom česnom.

Ali za one koji vole pikanterije, imamo sjajan prijedlog. Rićetu nam je dala gđa Maja Raković iz Kotora, članica "Šjora od mota", koja je za kotorski Pjat od blitve napravila takve lazanje da su pasale u 10 minuta. Evo kako ih ona spravlja, nemojte ništa mijenjat, jer svi koji su ih guštali imali su samo riječi hvale.

 

Potrebno je: 2 kutije pašte (Divela),

                   2 kg blitve

                    2 mrkve

                    2 čipule

                    2 špice luka česna

                    petrusin

                    pola manjeg korjena selena

                    70 deka mljevenog mesa (miješanog, manje svinjetine)

                    bicerin vina bijeloga

                    litra pelata, malo cukra

                    litra mlijeka

                    jedno maslo,125gr.

                    3-4 kašika brašna, muškatni oraščić

                    5 kesica parmezana

                    pola kila tanko rezanog sira gaude

                    papar, so, maslinovo ulje

 

 

Izrendat čipule, mrkve, luk česan, korjen selena i izdinstati na maslinovo ulje. Dodati meso i vino, i krčkati dok vino ne ispari. Dodati papar, pamidoru, sitno sjeckani petrusin, malo soli i cukra i to polako krčkati, najmanje uru i po. Tada vam je toć gotov.

 

Bešamel: U rastopljeno maslo dodati brašno i promiješati žicom. Tome dodati pola mlijeka i miješati dok se sve ne rastopi. Zamućenu smjesu dodati ostatku mlijeka koje se grije na špaheru i kuhati miješajući dok se ne zgusne i paziti da se ne naprave grudvice.

 

Kad smo spravili toć i bešamel, počinjemo slaganje.

Na dno pleha usuti kačicu punu bešamela i to razvući po plehu i po ivicama.

Složiti kore od lazanja, usuti toć pa bešamel i to dobro razmazati.

Poređati sir gaudu, što tanje isfetanu, dodati obarenu blitvu i svaki sprat posuti kesicom parmezana. Tako ređati a na posljednu staviti više bešamela i toća, izrendati sir na krupno i posuti parmezanom. Po sredini i ćoškovima staviti kockice masla i peći u rerni zagrijanoj na 200 c po ure - 35 minuta. Uvijek lazanje napraviti bar 8 sati prije i ostaviti ih da odstoje da se dobro natoćaju pa onda u peći.

 

Nemamo vam što više dodati, rićeta je bogata, pa vam i jelo mora biti ukusno. Zahvaljujemo autorici recepta, i pozivamo vas da s nama podijelite tajne vaše kužine.

 

Dobar vam tek!

Audio: 
Lazanje s blitvom