Dux domaćica: Kuke i šparoge

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 17. veljače 2015. - 9:54
Autor: 

Drage domaćice, dobar vam ovaj lijepi dan. Osim što ovo vrijeme ide naruku virusima, i što možemo s anđelima preprat robu, a da se osuši za manje od 2-3 dana, ima još jedna dobra strana. U Stolivu su procvjetale  kamelije i čini se kao da će proljeće malo ranije. A to je odličan uvjet za nešto što je tema današnjega bloga.

 

Znam da u butige fali samo ptičjega mlijeka, svega drugo ima, bilo od domaćih proizvođača ili iz staklenika i plastenika…Ali koliko vas zapravo izađe u prirodu i koliko vas zna da iskoristi ono što nam ona nudi. Ja prva ne, da budem iskrena. “Nemam ti kad” što bi rekli naši Kotorani. Ali doma mi nisu bili lijeni ili su imali kad, ne znam, pa sam zahvaljujući tome čula, vidjela, i jela ovo o čemu ću vam pričati.
Primorsku obalu, njen stjenoviti dio,  priroda je u rano proljeće počastila s dvije biljke izuzetno zdrave i bogatoga nutritivnog sastava. To su kuka i divlja šparoga. Obje ove samonikle biljke čisti su izvor zdravlja. Pospješuju čišćenje organizma od toksina, a ujedno su prava gastronomska delicija.

Za one koji ne znaju razliku, razlika pak postoji i u izgledu i okusu. Šparoge su ravne i u većini slučajeva tanje od kuka. Kuke su pri vrhu izdanka savijene, valjda im otud i naziv. Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo.

Šparoge i kuke brzo gube na kvaliteti – venu gubeći specifičan okus ukoliko se odmah ne pripreme. Svježe, tvrde su konzistencije, dok se njihov vrh lako lomi, a listići pri vrhu moraju biti slijepljeni za izdanak, u protivnom šparoga je odstajala.
Tijekom čišćenja najčešće se vrh prekida do donjeg drvenastog dijela. Kuha se u kipućoj slanoj vodi 5 do 8 minuta, ovisno o debljini. Da bi se što više očuvali njeni nutritijenti, tijekom kuhanja lonac mora biti poklopljen, a koristi se minimalno potrebna količina vode. Kod dugog kuhanja šparoge postaju neukusne, gorke, slomljene strukture i izgube karakterističnu boju.
Nakon kuhanja šparoge se procijede. Još bolja termička obrada je kuhanje na pari. 

 

Od Šparoga se prave razne juhe, ali ono što je prepoznatljivo za ovu regiju, ovdje se spremaju na salatu. Tu nema recepta s omjerom, jednostavno ide svega pomalo i po okusu. Evo i kako:

Skuhate kuke (ili šparoge), procijedite, potom dodate soli, papra, maslinovog ulja i ostike po želji, i na to utvrdo kuhana jaja. Netko voli mlade kapule uz ovu salatu, a neko narenda i malo sira pa sačeka da se istopi.

Kuke su malo gorke, to im daje tu ljekovitost.

 

Navest ću vam za kraj i ljekovito djelovanje kuka  šparoga, pa ne budimo lijeni, jer su jednako zdrave i za djecu i za stare. Dakle, ovo bilje:

-djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela) 
-mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara 
-ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer 
-pospješuje rad jetre i bubrega, a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta i reume 
-budući da sadrži sastojke poput folne kiseline, željeza, beta karotena i vitamina C važnih za stvaranje i sazrijevanje stanica krvi savjetuje se kod anemije 

 

Dragi moji, ako ste se zainteresirali za ovu deliciju, znam da ih možete naći na Verige, na Plave horizonte, možda i gore na stari put u Škaljare, uostalom, naši stari će to sigurno bolje znati. Verujem da će ih za koji dan biti za skupit jednu šaku, pa šetnje po suncu učinite sebi još korisnijima.

Dobar tek do narednog utorka!

Audio: 
Dux domaćica: Kuke i šparoge