Hrvatska

Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU.

Ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

Hrvatski književnik, pjesnik i prevoditelj iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak umro je u nedjelju u 81. godini, nakon teške bolesti.

Paljetak je rođen 1943. godine u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku.

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Euroviziji u švedskom Malmou iako je dobio najviše glasova publike. Zahvaljujući većem broju bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobjedu je odnio švicarski predstavnik Nemo. 

Nemo je pjesmom "The Code" ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova "Rim Tim Tagi Dim" osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike). 

Treći je bio francuski izvodač Slimane s 445 bodova. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio  je u petak predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, koji mu je donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade.

Plenković je na platformi X potvrdio da je predao 78 potpisa izabranih zastupnika u 11. saziv Hrvatskog sabora. 

"Povjeren mi je mandat za sastavljanje hrvatske Vlade. I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak", poručio je.

U akademskoj godini 2024./2025. hrvatska visoka učilišta osigurala su posebnu upisnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva

U akademskoj godini 2018./2019., donošenjem posebne upisne kvote za studente pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva, prvi je put ispunjen jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti naših sunarodnjaka koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i jedan od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 

Na 29. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, posljednji komad redatelja Jagoša Markovića, predstava „Ćelava pjevačica”, bit će izvedena na sceni Hrvatskog kulturnog doma (Sušak) 8. 5.,  u 19.30 h. Na ovom festivalu „Ćelava pjevačica” će se naći u natjecateljskoj selekciji zajedno s još osam kazališnih  predstava.

Na Dan grada Vukovara, 3. svibnja, jučer je u Vukovaru svečano otvoren 6. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. Tijekom puna tri dana, ovaj će jedinstven festival u Vukovaru okupiti Hrvatsku u malom, uz središnju temu autohtonih hrvatskih jela.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je predstavljen pola milijuna eura vrijedan Projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona​ u kojem je među ostalim saniran grob sv. Dujma i 15 sarkofaga.

Župan Blaženko Boban je istaknuo da 80 posto svih eksponata koje ima splitski Arheološki muzej dolaze iz Salone ili vezano za Salonu i podsjetio da je u akvatoriju te županije, gdje je nađeno puno amfora, obavljeno mapiranje podmorja.

ZAGREB – Hrvatska književnica za djecu, doktorica znanosti Ozana Ramljak, dobitnica je međunarodne nagrade »Dragan Radulović« za svoj dječji roman »Kako je Bluno tražio ljubav«, koji je tiskan u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Peteročlani žiri na čelu s crnogorskom književnicom, dramaturginjom i politologinjom Draganom Kršenković-Brković, između 33 recentna djela dječje književnosti iz zemalja jugoistočne Europe, jednoglasnom odlukom je nagradu dodijelio hrvatskoj književnici.

Stranice

Subscribe to RSS - Hrvatska