LEPANT - 440 OBLJETNICA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. listopada 2011. - 14:10
Autor: 

U sklopu proslave 440-te obljetnice Lepantske bitke koja se dogodila 7.listopada 1571 godine, na Krku će se organizirati centralna proslava a Pomorski muzej Crne Gore Kotor pripremio izložbu pod nazivom "Pomorstvo Boke Kotorske za vrijeme Venecijanske uprave od 1420-1797 godine" sa naglaskom na galiju "Svetog Tripuna" koja je učestvovala u boju. Izložba će biti otvorena u četvrtak 6. listopada Galerija Decumanus i trajaće do 28. listopada.U postavci će se naći 50-tak raznih eksponata.

U jednoj odn najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, kod Lepanta, 7. listopada 1571., sukobile su se snage kršćana i muslimana. U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade.
Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova. Na brodovima je bilo 80 000 ljudi, a među njima 30 000 vojnika te 50 000 mornara i veslača. Sa naše strane obale Jadrana u Lepantskoj bitki sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, a sveukupni broj naših vojnika posade i galijota bio je veći od 6000. U ranim poslijepodnevnim satima 7. listopada 1571 godine Sveta liga izvojevala je pobjedu, osmanski admiral Ali-paša je u boju poginuo, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu.
U boju je potopljena kotorska galija "Sveti Tripun" na kojoj je stradao i njen zapovjednik Jeronim Bizanti a svoj značajan doprinos pobjedi dali su i Peraštani koji su služili na brodu mletačkog dužda Sebastijana Veniera kao počasna straža glavne ratne zastave sv. Marka, dok je pilot na admiralskoj lađi Ivana Austrijskog bio je Peraštanin Petar Stjepkov Marković. Njemu je prije isplovljavanja iz Španjolske osobno priznanje odao kralj Filip II.