JEVREJI U BOKI KOTORSKOJ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. srpnja 2011. - 9:24
Autor: 

U biblioteci Pomorskog muzeja Crne Gora juče je predstavljen je znanstveni rad Lenke Blehove Čelebić, znavstvenice koja je prvi put na našim prostorima pokrenula pitanje Jevreja u Boki kotorskoj u 15 i 16. stoljeću. Autorka je pratila tragove judaizma na prostorima Crne Gore u europskom kulturnom i duhovnom kontekstu.
"Mi istraživači smo se dugo pitali da li je u Boki bilo Jevreja. Poznato je da krajem 15 I početkom 16 stolječa dolazi do značajnih migracia Jevreja ka Europi .Poznato je da su u Kotoru zivjele razlicite etnicke I religiozne grupe u harmoničnom skladu. Jevreju su bila omrazena manjina ali I draga zbog jake ekonomske snage I jakih trgovačkih veza. Kotorski trgovci su bili u kotanktu sa jakim trgovcima jevrejskog porijekla narocito u Mletackoj republici.

Krajem šestanestog stoljeća u Risnu Jevreji su imali jako unosan posao držali su pomrsku vezu između Risna I Ankone. Kotor je bio pod mlecima a osmalije su se trudile da žive u skladnim odnosima kako nebi doslo do promećaja u trgovini ili pomorske blokade sto im u tim povjesnim okolnostima nije odgovaralo jer su stalno ratovali pa su im morski putevi bilim veoma važni."
Audio: Lenka Blehov Čelebić