U KONAVLIMA TURISTIČKE EDUKACIJE ZA HRVATSKE I CRNOGORSKE PODUZETNIKE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. ožujka 2014. - 10:23
Autor: 

U sklopu hrvatsko-crnogorskog prekograničnog projekta "Održivi razvoj turizma posebnih interesa" krajem ožujka i početkom travnja u Konavlima će se održati četiri edukacije o turizmu posebnih interesa, što kao i cijeli projekt većim dijelom financira Europska komisija.
Doznaje se to iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) koja je u suradnji s Udrugom Agroturizam Konavle i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA) nositelj tog projekta s hrvatske strane.
Na radionicama namijenjenim turističkim agencijama, touroperatorima te drugim malim i srednjim poduzetnicima u turizmu iz Hrvatske i Crne Gore zainteresiranim za razvoj prekograničnih turističkih proizvoda posebnih interesa na području Konavala i Tivata uz domaće predavat će i europski stručnjaci s naglaskom na praktične savjeta za razvoj tih proizvoda kojima se produžuje sezona i dolaze ekološki motivirani turisti.

Iz UHPA-e ističu da je zanimanje za te radionice veliko, a kako će se sve četiri održavati na agroturizmima bit će to prilika i za upoznavanje s tom rastućom ponudom u Konavlima.
Projekt će trajati dvije godine (2013.-2015.), a iz UHPA-e napominju da ga s oko osam tisuća eura sufinacira i hrvatski Vladin ured za udruge te da su s crnogorske strane nositelji projekta općina Tivat u partnerstvu s Turističkom organizacijom Tivat i JP Komunalno Tivat.
Osim raznih edukacija poput ovih predviđeno je da projekt rezultira i izgradnjom 100 kilometara biciklističkih staza u Konavlima po uzoru na istarsku Parenzanu, kao i da se osigura 30 novih bicikala za rekreaciju.
Očekuje se i razvoj najmanje 20 novih paket aranžmana turizma posebnih interesa i uvođenje standarda održivog poslovanja tzv. Travelife, a sve bi prema očekivanjima trebalo dovesti do povećanja broja turista na tom pograničnom području za 4 posto izvan sezone u ovoj godini, a prihoda u turizmu za 5 posto.
Projekt "Održivi razvoj turizma posebnih interesa" financira Europska komisija kroz Prekogranični program suradnje Hrvatska-Crna Gora (IPA II) s bespovratnih 293,6 tisuća eura, dok je ukupna vrijednost projekta 351,8 tisuća eura.