IZLOŽBA „ŽIVOT POD JEDRIMA“ O JOŽI HORVATU

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. ožujka 2014. - 9:51
Autor: 

Pod nazivom „Život pod jedrima" sinoć je u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvorena izložba o književniku i moreplovcu Joži Horvatu.
Izložbu sačinjavaju predmeti iz donacije, koju je Joža Horvat donirao prije nekoliko godina Muzeju Međimurja. Kako je rekao ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan, darovani predmeti obuvaćaju sva najvažnija područja života toga istaknutog književnika i moreplovca.
Većinu od 350 izložaka čine predmeti s dvije plovidbe oko svijeta, a donacija sadrži i mnogo osobnih predmeta, vrijedne umjetnine i predmete povezane s lovom. Kao posebnost Kalšan je istaknuo uređenu radnu sobu u kojoj je polica sa čak 1.147 knjiga vrlo velike vrijednosti. Dodao je kako je ovo najznačajnija donacija, koja govori o životu i djelu Jože Horvata, ali kako postoje i mnoge manje, a jedna od njih je i donacija Knjižnici u Kotorobi.

Izložba „Život pod jedrima" je uvod u budući stalni postav velikana Međimurja u kojem će Joža Horvat imati svoje istaknuto mjesto, najavio je ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan.
Otvarajući večeras izložbu međimurski župan Matija Posavec je kazao kako se izložbom, ali budućim stalnim postavom odaje zasluženo poštovanje čovjeku koji je, iako je Međimurje napustio vrlo rano, uvijek ga nosio u srcu, što se uostalom vidi i u njegovim brojnim djelima. Govoreći o tome koliko se danas u županiji čini po pitanju njegovanja uspomene na Jožu Horvata, rekao je kako je, između ostalog, Osnovna škola u Kotoribi nazvana njegovim imenom.
Joža Horvat rođen je u Kotoribi 1915. godine. Tijekom Drugoga svjetskog rata bio je istaknuti antifašist. Prvi je Hrvat koji je oplovio svijet u sportskom jedrenjaku. Pisao je romane, pripovijetke i drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto. Horvat je preminuo 2012. u Zagrebu u 98. godini života.
Izložba „Život pod jedrima" bit će otvorena do 11. travnja 2014.