SLOVINIĆ DAROVAO KNJIGU HRVATSKOJ KNJIŽNICI „ LJUDEVIT GAJ“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. veljače 2014. - 13:36
Autor: 

Sinoć je u Galeriji solidarnosti promovirana knjiga „ Ars libris" autora Slobodana Boba Slovinića .
„Ars libris" izbor je autorovih tekstova o stvaralaštvu domaćih i inozemnih umjetnika, koje je u zadnjih petnaestak godina pisao za kulturnu rubriku dnevnog lista „ Vijesti". Autor ne samo da je stručno i s puno revnosti pratio likovne manifestacije, nego ih je, pišući o njima zanatski precizno, s puno finesa, stavljao u puno širi društveni kontekst i time ih oblikovao u zanimljivo literarno štivo per se. Pored likovne umjetnosti, pratio je i događanja i pojave iz područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti.

Na promociji su govorili sam autor Slobodan Bobo Slovinić, književnik i urednik Balša Brković i povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček. Moderatorica je bila Dubravka Jovanović, koja je ovoj večeri dala pjesničku notu, a u glazbenom dijelu nastupile su Angela Mijušković na flauti i Ljiljana Dončić na klaviru.
Nakon promocije knjige „ Ars libris", autor Slobodan Bobo Slovinić je predsjedniku Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Zvonimiru Dekoviću, darovao potpisani primjerak knjige s posvetom Hrvatskoj knjižnici „ Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi, čime je fond Knjižnice obogaćen za još jedno izuzetno vrijedno izdanje.
Slobodan Slovinić- slikar, dizajner, grafičar, novinar, urednik, likovni kritičar( iako on sam izbjegava taj termin i puno češće kaže da „pravi stručno-likovne, novinske zapise o stvaralaštvu svojih kolega"), slovi za renomirano ime u suvremenoj crnogorskoj umjetnosti i kritici.
Budući da je ova Slovinićeva zbirka kritika i tekstova svojevrsni svjedok vremena na prijelazu iz jednog u drugo stoljeće, nesumnjivo će se dugo čitati i prelistavati. S pravom, jer crnogorska kulturna javnost i umjetnost rijetko je kad imala sistematičnijeg i predanijeg kroničara.