AKTIVNOSTI NA RAZVOJU REZERVATA PRIRODE SOLILA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. veljače 2014. - 10:44
Autor: 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa,(2.veljače) JP "Morsko dobro" u suradnji s NVO "Centar za zaštitu i proučavanje ptica" i Općina Tivat, jučer su organizirali interaktivnu radionicu za djecu pod nazivom „Upravljanje zaštićenim područjem „Tivatska solila" – primjena IUOP-a na lokalnom nivou". Radionica je dio aktivnosti IPA Adriatic projekta „SHAPE" i IPA prekograničnog projekta „ORNIBA", te ima za cilj prezentiranje primjene integralnog upravljanja obalnim područjem (IUOP) na lokalnom nivou, kroz primjer upravljanja zaštićenim područjem tivatskih Solila, kao i podizanje svijesti djece i omladine o važnosti ptica i njihovih staništa. Učenici tivatskih škola tako su od biologa iz Centra za proučavanje ptica i NVO "Novi val" iz Mostara na primjerima zaštićenih prirodnih rezervata Solila kod Tivta i Hutovo blato iz BiH, informirani o utjecaju čovjeka na ptice i njihova staništa životu ptica na zaštićenim područjima i faktorima ugrožavanja.

Uslijedio je okrugli sto, na kome su prezentirane aktivnosti, koje su preduzete za unapređenje stanja i zaštitu tivatskih Solila od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, "Morskog dobra", Općine Tivat i NVO "Centar za zaštitu i proučavanje ptica". Kako se čulo, riječ je o vrlo uspjelom primjeru suradnje državnih institucija, lokalne uprave i NVO sektora, koji je rezultirao značajnim unapređenjem stanja životne sredine i očuvanosti Solila, koje su u međuvremenu dobile i nekoliko razina zaštite međunarodnog značaja kao IBA područje, Emerald stanište, a od lani su, uz Skadarsko jezero, Solila druga lokacija iz Crne Gore, koja je ponijela titulu RAMSAR močvarnog područja od posebnog međunarodnog značaja.
"Različiti stepeni zaštite znače i veću odgovornost u gazdovanju i planiranju tog prostora."- upozorila je Milena Bataković iz Agencije za zaštitu prirode, dok je Aleksandra Ivanović iz JP "Morsko dobro"- koje će biti upravljač nad Solilima, pozvala lokalno stanovništvo da svojim sugestijama doprinese izradi menadžment-plana tog područja, koje je odnedavno veoma interesnatno i renomiranoj njemačkoj organizaciji "Euronatur".
Krsto Krstović iz Lovačkog društva "Tivat" založio se da se u sve uključe i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, istaknuvši da nitko nije pravio presjek stanja biodiverziteta na Solilima od 2008., kada su stavljena pod zaštitu.
"Nijedna jedinka fazana, koje smo lani pustili na Solila nije preživjela. Tamo se u međuvremenu utrostručio broj predatora i štetočina – mungosa i čagalja, jer nema sanitarnog odstrijela, divlje svinje su već jednom probile ogradu obližnjeg aerodroma, a u dva navrata je bilo slučajeva sudara ptica i aviona, koji slijeću na aerdrom Tivat."- kazao je Krstović dodajući da bi lovci, da im se ponovno povjeri gazdovanje nad tim lokalitetom, znali da ga pravilno održavaju.
U zaštićenim rezervatima prirode nema lova – reagirali su gotovo svi ostali sudionici okruglog stola, a jedna od predstavnica "Morskog dobra" je kazala da su lani danima na Solilima unatoć zabrani lova, nalazili ispaljene patrone lovačkih sačmara, kojima je pucano na pernatu divljač, a ne na predatore i štetočine.
S. Luković