POČELA GRADNJA REZIDENCIJALNE ZGRADE „KSENIJA“ U KOMPLEKSU PORTO MONTENEGRO

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 14. siječnja 2014. - 10:45
Autor: 

Radovi na izgradnji novog i do sada najvećeg rezidencijalno-poslovnog objekta u tivatskom nautičko-turističkom centru Porto Montenegro – zgrade nazvane „Ksenija" počeli su zemljanim radovima, iskopom temelja.
Objekat vrijedan 21 milion eura, gradi austrijska kompanija „Strabag" a biće završen na ljeto 2015. godine. „Ksenija" se nalazi na jugoistočnom kraju kompleksa Porto Montenegra, u kontakt zoni sa tivatskom gradskom rivom Pine. Zgrada koju je dizajnirao londonski studio „Reardon Smith Architects" i firma MHZ iz Pariza, imaće 48 jednosobnih, dvosobnih i trosobnih stanova, privatni bazen i teretanu za vlasnike stanova, te centralno dvorište sa kafeima i trgovinama.

Cijene stanova u „Kseniji" čija je prodaja počela još sredinom prošle godine, kreću se od 350 tisuća do čak 2,2 miliona eura.
Jedna od posebnosti „Ksenije" biće i to što će u sklopu zgrade biti napravljen i sat-toranj po ugledu na slična riješenja u starim primorskim mjestima, a koji će biti i svojevrsna markantna kapija za ulazak u cijeli kompleks Porto Montenegra iz pravca Pina.
Vlada premijera Mila Đukanovića je 2006. godine kanadskom milijarderu Piteru Manku prodala bivše tivatsko vojno brodogradilište Arsenal na kome se sada razvija Porto Montenegro, po kupoprodajnoj cijeni od 3,26 miliona eura. Mank je za socijalni program radnicima Arsenala isplatio još 15,5 miliona eura i dao 5 miliona eura donacije gradu Tivtu, nakon što mu je prethodno država obezbjedila traženi povoljan administrativno-pravni i fiskalni okvir, te za njega odgovarajuće prostorno-plansko riješenje novog nautičkog kompleksa.
S. Luković