FASCINANTNO ISKUSTVO - ZAVRŠENA ARC TRANSATLANTSKA REGATA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. siječnja 2014. - 11:36
Autor: 

Fascinantno iskustvo! – najkraći je opis kojim Becki Milton definiše upravo završenu ARC transatlantsku regatu na kojoj je ta britanska državljanka zaposlena u tivatskom Porto Montenegru učestvovala u proteklih skoro mjesec dana.
Engleskinja koja je menadžer prodaje tivatske marine za britansko tržište, učestvovala je u ARC regati koja je od 25.studenog do prije desetak dana vožena na ruti od Las Palmasa na Kanarskim ostrvima do luke Sent Lucia u istoimenoj maloj ostrvskoj državi u Karipskom moru. Na ovogodišnjem ARC-u nastupilo je oko 350 brodova iz tridesetak država svijeta – od pravih regatnih jedrilica, preko krstaša do malih porodičnih jedrenjaka sa kojima bi se samo najveći entuzijasti odlučili na daleki put preko okeana. Upravo je to i suština ARC regate – da na jednom mjestu okupi sve zaljubljenike u more i jedrenje, spremne da se suoče sa izazovom preplovljavanja moćnog Atlantika u malom brodu sa pogonom na jedra i vjetar. Tako tu regatu jedre mnogi – od iskusnih regatnih skipera i posada kojima je samo brzina broda na umu, preko ljudi kojima je jedrenje samo hobi – advokata, pravnika, biznismena, novinara, do onih koje i sami zaljubljenici nazivaju „fanaticima mora" – čitavih obitelji koje se pod jedrima malih jahti otiskuju na daleka putovanja jer im plovidba kao takva predstavlja najveće uživanje i strast u životu – i koje nije briga koliko će putovanje trajati, već da ono bude što duže i sadržajnije....

Medju učesnicima ovogodišnje regate bio je i 20-metarski krstaš „Mustique" pod britanskom zastavom, a koji inače, već tri godine u tivatskoj marini Porto Montenegro ima svoju matičnu luku. Zanimljivo, medju četiri člana posade ove jedrilice bila je i jedan dama – naša sagovornica Beki Milton, ali i jedan mladić iz Tivta – 27-mogodišnji mornar Stefan Tošković. Nakon tri sedmice na oceanu i predjenih skoro 3 tisuće milja, „Mustique" je kao 16-ti brod po redu, prošao ciljem regate u luci Sent Lucija, što je ogroman uspjeh imajuči u vidu činjenicu da je riječ o 40-tonskoj vrlo teškoj jedrilici, namijenjenoj za luksuzno i opušteno krstrenje, a ne brzinsko regatavanje. O tome kako je posadi britanske jahte iz Porto Montenegra bilo na Atlantiku poslušajte u našoj emisiji o moru i pomorstvu „Neptun" čiji je gost britanska nautičarka Becki Milton.
S.L.
Audio: Becki Milton, jedrilicarka iz Velike Britanije

Audio: Miodrag Kankaras, gradonacelnik Tivta