JOVIĆEV POKLON KOTORU - DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE ZEMLJOTRESA 1979.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. studenog 2013. - 10:32
Autor: 

Izložba crno-bijelih dokumentarnih fotografija "KOTOR, 15.april 1979.", autora Željka Jovića iz Splita, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti.
Postavku čine 40 crno-bijelih dokumentarnih fotografija, nastalih poslije katastrofalnog zemljotresa 1979 god., koje su prvi puta pokazane javnosti. Poznati splitski fotograf svoja djela poklonio je gradu Kotoru.
Brojnoj kotorskoj publici autora Željka Jovića predstavila je povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček, koja je između ostalog kazala „Večerašnjom izložbom autor se prvi puta predstavlja javnosti ciklusom od 40 dokumentarnih fotografija na temu zemljotresa 1979.godine u Kotoru. Sadržajem izložba podsjeća na jedan od najtragičnijih događaja. Jovićeva foto priča sa vremenskom distancom od 34 godine ima istorijsku dimenziju kao trajno svjedočanstvo uz dokumentarnost sugestivniju od mnogih tekstualnih zapisa. Ovi snimci posjeduju izražajnu umjetničku vrijednost" – kazala je Mihaliček.

Direktor OJU Muzeji Kotor, Andro Radulović podsjetio je da nije slučajno da se ova izložba otvara u Galeriji solidarnosti čiji fundus od skoro 400 slika je nastao zahvaljujući solidarnosti umjetnika koji su nakon zemljotresa Kotoru donirali svoja umjetnička dijela.
Predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica otvarajući izložbu izrazio je zahvalnost Željku Joviću na priređenoj izložbi i poklonjenim fotografijama koje će se u buduće trajno čuvati u Galeriji solidarnosti.
„Nakon 34 godine moje fotografije su napokon dočekale svjetlo dana uz pomoć dragih prijatelja. Nakon svega emocije su malo uzburkane i neobično sam vam svima skupa zahvalan što ste večeras ovdje" – kazao je autor i donator Željko Jović.
Ovom vrijednom zbirkom dokumentarno-umjetničkih fotografija, obogaćen je fundus Galerije solidarnosti, a Željko Jović se pridružuje autorima/donatorima, koji su na svoj način, poklanjajući umjetnička djela gradu Kotoru, obilježili vrijeme suosjećanja, humanosti i zajedništva.
Izložbu, u povodu svečanosti Dana Općine Kotor, organizirao OJU Muzeji – Galerija solidarnosti.
Autor i donator fotografija Željko Jović rođen u Splitu. Likovno obrazovanje stekao je u Školi za primijenjenu umjetnost, odjel grafika, kod profesora Petra Jakelića i Jakova Budeše, a zatim i na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi prof. Ante Kaštelančića. Kao vanjski suradnik-fotograf radio je u grafičko-izdavačkom poduzeću "Inventa". Od 1979. do 1981. fotoreporter je "Slobode Dalmacije". Voditelj je Foto-laboratorija splitskog KBC-a od 1986. godine. Izlagao je na više skupnih izložbi, Jovićeve fotografije objavljivane su u knjigama, na kalendarima i turističkim publikacijama. Željko Jović dobitnik je više priznanja i nagrada za fotografski rad.