Izložba “Roma - Città Eterna” Stevana Kordića u Galeriji solidarnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. kolovoza 2021. - 7:22
Autor: 

Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavljuje fotografsku izložbu “Roma - Città Eterna”, autora Stevana Kordića, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u ponedjeljak, 30. 8., u 20 sati.

Izložba predstavlja izbor fotografija, koje je autor napravio od 2005. do 2019. godine, tijekom devet posjeta Rimu. Sadrži 26 kolornih fotografija formata 100 cm × 70 cm, s prikazima arhitekture Rima, od antičke, srednjovjekovne, renesansne, pa do barokne. Nastavak je Kordićeve izložbe “Roma Antiqua” iz 2009. godine, koja se sastojala od 40 crno-bijelih fotografija.

Stevan Kordić afirmirani je umjetnički fotograf, rođen 1969. godine u Kotoru. Glavni predmet njegovog fotografskog interesa je povijesna  arhitektura i pejzaž. Kao fotograf sudjelovao je u brojnim izdavačkim i izlagačkim projektima koji su afirmirali kulturnu baštinu Boke kotorske i Crne Gore. Izložba “Roma - Città Eterna” je njegova sedma samostalna izložba. Izlagao je grupno i pojedinačno u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Berlinu, Termoliju i Rimu. Član je više nevladinih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine. Doživotni je član Europe Nostre.

Rim i Carigrad gradovi su Kordićevog posebnog interesa i ljubavi, kojima se, kako voli da kaže, uvijek vraća.

Izložba je posvećena sjećanju na autorovog prijatelja don Antuna Belana (1953-2019.), župnika Kotora i Škaljara, kao i kanonika stolnog kaptola u Kotoru, velikog poznavatelja i ljubitelja Rima u kojem se školovao.

Izložbu će otvoriti kotorski biskup monsinjor Ivan Štironja.