"TIVAT UOKVIREN U VREMENU“ – DOKUMENT JEDNOG VREMENA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. studenog 2013. - 10:35
Autor: 

"Tivat uokviren u vremenu – od 50-tih ka novom vijeku" naziv je izložbe fotografija, koja je sinoć otvorena u multimedijalnoj sali Općine Tivat, u organizaciji Foto kino i video kluba "Mladost " iz Donje Lastve. Uz izložbu prikazani su dokumentarni filmovi o izgradnii Zračne luke Tivat (1969-1971), Školskog centra, sanaciji zgrada Općine Tivat, Doma „Gracija Petković" nakon zemljotresa 1979. godine, izgradnji i sanaciji brojnih objekata, defileu na gradskoj rivi Pine povodom Titovog rođendana 1977. Autori filmova su: Anđelko Stjepčević, Krsto Tomičić i Anton Marković - Gula.
O izložbi su govorili izvršni producent Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, predsjednik kluba i jedan od autora Anton Marković.

Izložbu smo nazvali "Tivat uokviren u vremenu – od 50-tih ka novom vijeku" jer smatramo da je to period, u kojem se ovaj grad najbrže i najviše razvijao. Fotografije su iz arhive Foto kluba 1.maj koji je djelovao od pedesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća i arhive Foto kluba „Mladost", čiji su članovi nastavili da rade do današnjih dana. Izložene su i fotografije iz privatnih kolekcija, kao i iz arhive fotografa Nikolajeva, čiju arhivu smo naslijedili kao klub.
"Od 1969. godine zahvaljujući podršci općine klub se počeo baviti i filmom, tako da smo zabilježili sve značajnije događaje u gradu. Danas posjedujemo bogatu arhivu filmova, koje smo uspjeli digitalizovati" – kazao je predsjednik kluba Anton Marković.
Među brojnom publikom koja se emotivno prisjetila Tivta, ljudi i događaja iz tog vremena bili su i predsjednici Općine Tivat, Mato Krstović i Anđelko Stjepčević.
Foto kino i video klub "Mladost" iz Donje Lastve ove godine proslavlja 52 godine postojanja. Naime, foto sekcija osnovana je u okviru foto kluba „1.maj" još davne 1957 godine. Prvi tečaj je održan u Gornjoj Lastvi, a predavač je bio tivatski fotograf Anton Tonći Nikolić.
Samostalni Foto kino klub „Mladost" zvanično je osnovan 1961 god.
Od samog osnivanja u kontinuitetu je organizirao tečajeve fotografije, koje su prošle brojne generacije, čiji su članovi postali svojevrsni kroničari društvenih, kulturnih, sportskih i privrednih zbivanja. Uspješnom organizacijom i izlagačkom djelatnošću svrstao se među najsupješnije foto-kino klubove u ex Jugoslaviji i Crnoj Gori. Njegovi članovi su osvojili veliki broj nagrada i zvanja u umjetničkoj fotografiji.