UMRO VINKO COCE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. listopada 2013. - 10:31
Autor: 

Legendarni pjevač Vinko Coce preminuo je noćas u 59-godini, javlja Radio Dalmacija. Pjevač se oporavljao od operacije i bitke s teškom infekcijom.
'Trogirski slavuj', kako ga mnogi zovu, poznat je brojnim hitovima koji su obilježili hrvatsku, ali i dalmatinsku glazbu.
Vinko Coce prije nekoliko tjedana je operiran, a zbog ozbiljne infekcije u svibnju bio je primljen u splitski KBC. Pjevač je bolovao od više kroničnih bolesti, a dugo se borio i s prekomjernom težinom.

Vinko Coce je rođen u Trogiru 1954. godine. Posvećen muzici, savladao je solfeđo i postao tenor u kvintetu Mali Kanti, već sa petnaest godina. Klapi Trogir priključio se 1972. godinge. Paralelno je završio muzičku školu i kao prvi vokal klape obišao Europu. Primljen je konačno u zbor kazališta u Splitu. Pet godina je izvodio cjeloviti operski repertoar pri tom ne zapuštajući svoju klapu.
Veliko priznanje stiglo je iz Firence: Vinko Coce dobio je ponudu asistirati u zboru teatra Komunale. Tamo je u operi Boris Godunov pjevao sa Lucianom Pavarottijem.
Samostalnu karijeru Vinko Coce započinje 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. Snimio je nekoliko antologijskih kompozicija karakterističnog dalmatinskog melosa, uključujući nenadmašne Ribare. Posebno je oduševio duetom sa Zoricom Kondžom i pjesmom Sto mandolina.
Zbog uspješne solističke karijere, Coce 2000. postaje članom Hrvatske glazbene unije, te dobiva status slobodnog umjetnika. Pored toga, Coce je stalni član komornog zbora samostana benediktinki i sv. Nikole u Trogiru.
U lipnju 2003., u Trogiru je organiziran samostalni koncert Vinko i prijatelji, na kojem nastupaju i Oliver Dragojević, Klapa Trogir, klapa Tragos i, kao pratnja, grupa Delfini.
U kolovozu 2003., Coce organizira predstavljanje svjetskih, manje poznatih tenora, pod nazivom Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora, uz medijsku pozornost i pokroviteljstvo predsjednika RH Stipe Mesića.
/HRT/

Audio:  Vinko Coce