TALIJANI DONIRALI OPREMU OPĆOJ BOLNICI KOTOR

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 22. listopada 2013. - 11:19
Autor: 

U organizaciji Zajednice Talijana Crne Gore sinoć je u palači Bizanti organiziran svečani skup povodom donacije bolničkog mobilijara i opreme za Opću bolnicu Kotor, koju je dostavila talijanska Regija Friuli - Venecija - Giulia.
Brojne goste pozdravio je predsjednik Zajednice Talijana Pavo Peruđini, koji je kazao "Ljubaznošću Regije Friuli - Venecija - Giulia, Općini Monfalcone, humanitarnoj organizaciji "Alvius" i organizaciji "Fogolar Furlan", Opća Bolnica Kotor dobila je donaciju od 53 bolnička kreveta, 28 noćnih ormarića sa stalkom za ručavanje kao i dvoje kolica za prijenos instrumenata.

Ovo je još jedna potvrda izvanredne suradnje, koju Zajednica Talijana ima sa Regijom FVG i koja do sada rezultira izvarednim projektima za Općinu Kotor i Crnu Goru, a to su portal grada Kotora, Difuzni hoteli - pilot projekt za Kotor, goritska čipka, obuka turističkih vodiča, donacija dizala ambulanti Tivat, u kojoj su kao partneri Agencija za prevenciju narkomanije Kotor i Psihijatriska bolnica Kotor, i ostale kulturne manifestacije u vrijednosti preko 700. 000 eura.
"Zahvalnost dugujemo Luci Kotor, koja je obezbijedila sredstva za transport opreme, Općini Kotor koja je platila porez i Bokašpedu, koji je besplatno špeditirao prispjelu opremu. Donacija manjeg opsega pripremljena je i za Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti" – kazao je Peruđini.
U ime domaćina na vrijednoj donaciji zahvalio je potpredsjednik Općine Kotor Jovo Suđić, koji je podsjetio na dugogodišnju suradnju Crne Gore i Italije i značaj organizacije Zajednice Italijana Crne Gore, koja ostvaruje svoju ulogu u prosvjeti, zdravstvu, kulturi, sportu.
„Projekti koji su završeni i oni koji su u tijeku čine nas ponosnim na našu obostranu suradnju. Europa nije samo ekonomska integracija već i međunarodna suradnja što potvrđujemo kroz provedbu ovih projekata" kazao je Omar Greco potpredsjednik Općine Monfalcone.
„Prilikom prve posjete čuli smo za vašu potrebu i uspjeli smo da obezbjedimo ovu donaciju na incijativu Zajednice Talijana kako bi pomogli zdravstvu grada Kotora" - kazao je Mario Salvalaggio predsjednik asocijacije „Alvius Santa Maria la Longa".
Direktorica Opće bolnice Kotor Edita Starović zahvalila je na značajnoj donaciji.
„Ovo je prva pomoć koja je stigla iz inostranstva nakon dvadeset godina u našu ustanovu. Koristim priliku da se zahvalim svim našim sugrađanima koji konstantno doniraju Opću bolnicu Kotor. Donacijom „Sunce u pelenama 1" opremljeno je ginekološko i porodiljno odjeljenje. Jednu veliku donaciju za hiruško odjeljenje uspio je obezbjedi dr. Ivan Ilić, imali smo pomoć od Luke Kotor u kupovini jednog sanitetskog automobila a u toku je i nova akcija „Sunce u pelenama 2" za dječije odjeljenje. Veliku zahvalnost dugujemo NVO „Šjorama od mota", hvala Vama i svima našim sugrađanima i donatorima" - kazala je direktorica Opće bolnice Kotor Edita Starović.
Svečanosti su nazočoili Mario Salvalaggio predsjednik asocijacije „Alvius Santa Maria la Longa", Alesi Graton predsjednik druge komisije regionalnog savjeta Friuli  Venecije - Giulia, Omar Greco potpredsjednika Općine Monfalcone, Luca Gregorettija predstavnika Općine Monfalcone, Franco Brajdo predsjednika asocijacije Fogolar Furlan Monfalcone, Gampiero Campagola predstavnika turizma Regije FVG, Marco Rossi predstavnika udruženja Konfkooperative Goricija, Alesandro Perelli predstavnika za partnersku suradnju sa zemljama Balkana, presjednik SO Kotor, Nikola Bukilica, potpredsjednici SO Kotor, Jovo Suđić i Tvrtko Crepulja.
Gostima iz Italije kao znak zahvalnosti predsjednica NVO „Bajul" Margit Dabinović uručila je prigodan dar.