DUHOVNA OBNOVA U SUSRET BLAGDANU BLAŽENE OZANE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. travnja 2011. - 11:17
Autor: 

Sinoć je u Kotoru, u crkvi Sv. Marije od Rijeke održana duhovna obnova u susret blagdana blažene Ozane. Predvoditelj duhovne obnove bio je don Zdenko Dundović, povjerenik za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije. On je sinoćnom prigodom održao predavanje na temu "Obitelj i odgoj mladih danas", što je ujedno bila i priprava za susret sa papom Benediktom XVI, koji će početkom lipnja biti u pastirskom pohodu Republici Hrvatskoj. Pored don Zdenka Dundovića, Kotorsku biskupiju posjetio je i don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Susret je započeo molitvom, koju je u ime domaćina predvodio don Dejan Turza, povjernik za pastoral mladih Kotorske biskupije.  Događaju su nazočili, pored velikog broja mladih i generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović i predsjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Deković, pri čemu je ojačana suradnja sa Zadarskom nadbiskupijom.

Don Zdenko Dundović je nadahnuto govorio o problemima suvremene obitelji, kao i značaju vjerskog odgoja kao odgovoru na te probleme. On je između ostalog naglasio da u širokom spektru ponuda oskudne kvalitete, koje je se svakodnevno nameću pojedincu i obitelji, vjera predstavlja značajan čimbenik u očuvanju institucije braka i uopće zdravog obiteljskog ambijenta.
Sinoćni događaj je bio uvod i duhovna priprava za današnji blagdan Blažene Ozane, ponosa hrvatskog puka u Boki kotorskoj. Rođena je 25. studenog 1493. godine u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, a umrla je u Kotoru 27. travnja 1565. godine na glasu svetosti. Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. godine. Pripadala je redovnicama trećorednicama sv. Dominika. Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji u strogoj pokori. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije. Liturgijski se slavi 27. travnja. Pored Svetog Leopolda Bogdana Mandića i Blaženog Gracije sa Mula, predstavlja divni izdanak naše vjere, koje je je dala Boka i obogatila sveopću Crkvu.
Audio: Don Zdenko Dundović povjerenik za pastoral mldaih Zadarske nadbiskupije