"BAŠTINA - POKRETAČ RAZVOJA" - STUDIJSKA POSJETA PROVANSI

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. rujna 2013. - 13:23
Autor: 

U okviru projekta "Baština - pokretač razvoja", koji se pod pokroviteljstvom Europske unije, sprovodi u okviru IPA programa prekogranične suradnje Crna Gora - Hrvatska, 31 sudionik - predstavnici partnera i suradnika na projektu, putuju sutra 10. rujna na petodnevno studijsko putovanje u južnu Francusku, u Provansu.
Projekt "Baština- pokretač razvoja" ima za cilj doprinijeti adekvatnom tretmanu i valorizaciji prirodnog i kulturnog nasljeđa, koje baštinimo, u svrhu održivog razvoja, kako pilot područja projekta, Boke Kotorske i šireg područja Dubrovnika, tako i Crne Gore i Hrvatske uopće.

Funkcionalni lider projekta, čija je realizacija započela u ožujku ove godine, je Općina Tivat, dok je vodeći lider sa hrvatske strane Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.
Sa crnogorske strane, partneri na projektu su i NVO "Expeditio", centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora, te Kulturno-zavičajno udruženje "Napredak" Gornja Lastva.
Pilot područje projekta, čiji je osnovni cilj adekvatan tretman i valorizacija prirodnog i kulturnog nasljeđa, je područje Boke Kotorske i šire područje Dubrovnika, gdje su smještena dva UNESCO područja svjetske prirodne i kulturne baštine - Kotor i Dubrovnik.
Kroz realizaciju projekta "Baština - pokretač razvoja", koja će trajati 23 mjeseca, želi se skrenuti pažnja stručne i šire javnosti na ovaj veoma važan resurs, iz kojega se mogu stvoriti vrijednosti koje će dugoročno koristiti razvoju prostora na kojem živimo.
Za studijsko putovanje, gdje će se sudionici u projektu upoznati sa primjerima dobre prakse u tretmanu i valorizaciji nasljeđa, odabrana je Provansa, kao prirodno i kulturno veoma slično podneblje našem.
Studijska posjeta sastojat će se od nekoliko segmenata. Kako se štiti i upravlja prirodnim vrijednostima, drugi segment odnosi se na upoznavanje se primjerima kvalitenog upravljanja graditeljskim nasljeđem,
Provansa će nam biti i dobar primjer kako se može valorizovati nematerijalno nasljeđe, kao što oni koriste činjenicu da su iz ljepota ovog područja inspiraciju crpili neki od najpoznatijih slikara u povijesti, poput Sezana, Pikasa i Van Goga.
Posljednji segment studijske posjete odnosi se na najznačajniji cilj projekta „Baština- pokretač razvoja"- kako prirodnoj i kulturnoj baštini dati razvojne mogućnosti, koristeći, a ne narušavajući njihovu vrijednost. Sudionici studijskog putovanja u Provansi će obići selo Limans (Liman), koje je dobitnik Francuske nagrade za ekološku poljoprivrednu kooperativu, i čuti njihova iskustva, kako razvijaju poljoprivredu i uopće život u selu, čuvajući njegove prirodne ljepote.