HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. rujna 2013. - 10:40
Autor: 

Izložbom ilustracija iz stripova Tihomira Čelanovića, nastalih u posljednjih nekoliko godina, proteklog vikenda u foajeu Dvorane „Park" otvoren je 7. Hercegnovski strip festival (HSF).
Prvi utisci Čelanovića, koji ističe da je podjednako Kotoranin i Beograđanin, sa novskog Festivala su odlični.

- Osjeća se neka pozitivna energija koja vlada među strip crtačima koji su prisutni u Herceg Novom, a sa Nikolom Ćurčinom, koji istrajava da ovaj Festival opstane, odmah sam se združio kao da se znamo dugo vremena. Festivali su odlična promocija stripa i ja se već godinama trudim da posjećujem skoro svaki koji se održava u našem okruženju. Ima ih dosta, u Makarskoj, Pirotu, Leskovcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu i Herceg Novom, postoji strip škola u Tivtu, Kotoru i Podgorici i ima nas više nego što to nekima možda izgleda – kazao je Čelanović nakon otvaranja Hercegnovskog strip festivala.
Čelanović je istakao i da je strip jako zanimljiv i moćan medij koji lako komunicira sa čitaocima.
- Strip ima tu intimu knjige i uzbudljivost filma. Potrebna mu je samo veća reklama da se predstavi novim generacijama, da bi opstao i razvijao se. Ima mnogo mladih ljudi koji imaju potencijala za ovu vrstu umjetnosti, samo im treba dati podstreka i pomoći da dođu do publike – ocijenio je Čelanović.
Tihomir Čelanović je objavljivao radove u više časopisa u Srbiji, Češkoj, Italiji i Francuskoj. Prva nagrada uslijedila je još 2000. godine u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana „Kfatoliperazus" objavljena je 2001. godine takođe u Italiji, u izdanju „Medicina Nucleare", a prvi strip album „Eudora" 2002. godine u Beogradu i zatim i u Italiji. „Soleil" je izdao album „Trum et l'oeuf de Tai" po scenariju Delphine Rieu u maju 2005. godine u Francuskoj. Za ilustracije knjige „Basne" Radomira Putnikovića dobio je nagradu „Neven" 2007. godine. Izdavačka kuća „Septieme choc" iz Francuske je u januaru 2008. godine objavila album „Taxi", rađen po istoimenom filmu u produkciji Luka Besona. Album je predstavljen na festivalu stripa u Angulemu. Kratki strip „Boris Bagecki – A ti kao ne znaš" je osvojio prvu nagradu na osmom internacionalnom festivalu stripa u Beogradu održanom u oktobru 2010. Godine 2011. je za izdavača „12Bis" (Francuska) uradio album „Le Diurne", po scenariju Erika Korbirana.
Danas 9. rujna-ponedeljak u Klubu Hercegnovskog pozorišta radionica „Djeca i strip" i izložba zagrebačkog strip crtača Josipa Sršena.
Za učesnike Festivala planiran je izlet, kamp „Malta" 10. rujna, u večernjim satima još jedna radionica u Art stritu, kao i u završnoj noći (11. rujna) Festivala kada će biti održana radionica „Svi crtaju".
/Pobjeda/