Zaokružen program VIIkenda – sedmog izdanja HSF Zimskog strip vikenda

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 09. ožujka 2022. - 12:16
Autor: 

Sjajni umjetnici iz Velike Britanije William Simpson i Brajan Kirk Brian Kirk te Talijan Walter Venturi, kao i Borivoje Grbić i Marija Ristić iz Srbije, specijalni su gosti sedmog izdanja Zimskog HSF strip vikenda koji će se održati od 17.3. do 20. 3. na više lokacija u Herceg Novom, ali i u Podgorici:

“Novina u ovogodišnjem izdanju strip vikenda koji smo zbog saradnje sa filmskom, tj, sedmom umjetnošću, a i po rednom broju ove naše zimske manifestacije nazvali VIIkend je i lociranje određenih programa u Podgorici. Naime, zahvaljujući saradnji sa Britanskim savjetom i Filmskim centrom ove godine ćemo dio programa održati u glavnom gradu gdje ćemo između ostalog u CUE hotelu organizovati panel diskusiju na temu Kreativne industrije kao generator promjene. Kako smo to već najavili otvarajući izložbu u Kapitol plazi prošlog mjeseca, na panel diskusiji u petak 18. marta će svoja iskustva u razvoju Sjeverne Irske, kao sada svjetski izuzetno značajne filmske destinacije, prenijeti naš drugar Vilijam Simpson, storiborder najpoznatije televizijske serije Igra prijestola i režiser Brajan Kirk, velika holivudska zvijezda, koji iza sebe ima serije poput Luter, Igra prijestola, Penny Dreadful, Dexter. Cilj je kroz priču o povezanosti devete umjetnosti, tj. storibordinga i storitelinga dati zamajac razvoju deficitarnih kadrova, ali kroz jedan sistemski pristup, kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, ali i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu", poručuju iz Hercegnovskog Strip Festivala dodjući da je i ovoga puta ta organizacija pokazala koliko ozbiljno radi na vrhunskoj promociji Herceg Novog, Boke i Crne Gore kao svjetski afirmisane destinacije posvećene kvalitetnom umjetničkom stvaralaštvu. U tom kontekstu će biti i masterclass koji će u subotu 19. marta u Herceg Novom u predivnom prostoru Trofejne sale PVK Jadran na hercegnovskom Škveru, održati Borivoj Grbić i Vilijam Simpson. Taj masterklas je, naravno, besplatan, kao i svi programi na svim našim manifestacijama i glavnom festivalu u septembru i zimskom vikendu, a za njegovo pohađanje već imamo prijavljenih 50 - ak mladih umjetnika sa svih naših obrazovnih ustanova vizuelnih umjetnosti, kao i 30 - ak već afirmisanih umjetnika iz regiona”, objašnjavaju iz HSF-a.

Kako su naveli u programu VIIkenda onaj pravi stripovski sadržaj koji osim masterklasa, podrazumijeva crtanje za fanove, crtanje na majicama, druženje s umjetnicima i radionice, bit će organizirani  u subotu, 19. 3., kao i i nedjelju, 20. 3.,  na poznatim lokacijama na Škveru i glavnom trgu u Herceg Novom.U tim programima će pored spomenutih specijalnih gostiju sudjelovati dvadesetak najpoznatijih strip umjetnika iz regije među kojima su Esad Ribić, Dalibor Talajić, Mirko Čolak, Robert Solanović, Filip Andronik, Luka Cakić i drugi.

"Međutim, cijeli Sedmi vikend zvanično ćemo otvoriti u Galeriji Josip Bepo Benković gdje će biti izložba strip tabli iz nedavno objavljene trilogije stripa Zagor u kojem je naš drugar Valter Venturi uvrstio likove iz organizacije Hercegnovskog Strip Festivla”, poručuju iz HSF-a.

Podsjećaju da je sedmo izdanje Zimskog strip vikenda kao dio početka suradnje Filmskog centra, Britanskog savjeta i HSF-a već  najavljeno izložbom plakata nastalih na prethodnih petnaest izdanja Hercegnovskog strip festival i šest izdanja Zimskog strip vikenda, a čiji su autori neka od najvećih svjetskih imena u svijetu stripa, ali i filmske industrije.

"Svi ti umjetnici specijalno za našu manifestaciju motive Herceg Novog sjedinjuju sa likovima i motivima iz svojih stripova i pružaju nam ova velika umjetnička djela koja ostaju kao izuzetno značjano kulturno bogatstvo za našu zemlju”, podsjećaju iz HSF-a uz poziv i na poznate HSF žurke koje će ovoga puta biti i u podgoričkom Big horn pabu, pored hercegnovskih klubova Got, Kino i Radiokafe.

 PROGRAM:

 Četvrtak, 17. 3.

22:00 – 01:00  The Big Horn Pub, Podgorica

- St. Patrick's party

Petak, 18. 3.

10:00 – 13:00 Hotel CUE, Podgorica

- Panel diskusija “Kreativne industrije kao generator promjene”: William Simpson, Brian Kirk, Marija Ristić, Borivoje Grbić, Andrew Reid (online)

 19:30 – 20:30 Galerija Josip Bepo Benković, Herceg Novi

-   Zvanično otvaranje VIIkenda

-   Izložba „HSF u stripu Zagor“ – Walter Venturi

22:00 – 01:00 Pub Got, Herceg Novi

-  HSF žurka – Mladen Nikčević live

 Subota, 19. 3.

11:00 – 19:00 Resto Bar Jadran – Škver, Herceg Novi

-   Crtanje za fanove

-   Crtanje na majicama

-   Berza stripa

-   Koncert DOS BAND

11:00 – 13:00 Trofejna sala PVK Jadran, Herceg Novi

-  Storyboard master class: William Simpson i Borivoje Grbić 

19:00 – 21:00 Kantina 65, Herceg Novi

-  Večer s redateljem: Brian Kirk (Game of Thrones, Penny Dreadful, Luther)

21:00 – 01:00 Kafe Bar Kino, Herceg Novi

-  HSF žurka - Low Voltage

Nedjelja, 20. 3.

11:00 – 13:00 Coworking prostor Kolektiv Novi, Herceg Novi

- Radionica crtanja

11:00 – 15:00 Kafe bar Kino, Herceg Novi

-    Crtanje za fanove

-    Crtanje na majicama

-     Berza stripova

21:00 – 01:00 Radio caffe, Herceg Novi

-  HSF žurka – 2beat