AUKCIJA PREDMETA U ČAST 200 OBLJETNICE ROĐENJA NJEGOŠA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. rujna 2013. - 9:20
Autor: 

Pomorski Muzej Crne Gore Kotor i NVO "Antika", u utorak su priredili aukcijsku prodaju vrijednih predmeta vezanih za kulturno-povjesnu prošlost Crne Gore, upriličenu kao doprinos proslavi 200 godina Njegoševog rođenja.
Aukcija je održana u palati "Grgurina". Ponuđeni su predmeti muzejske vrijednosti iz zbirki brojnih kolekcionara, kao i oni iz obiteljskih zaostavština.
U ponudi su se našle zbirke umjetničkih slika renomiranih crnogorskih likovnih stvaratelja, vrijedna numizmatička i filatelistička kolekcija, odabrani djelovi muške crnogorske nošnje, toke i dolame, vrijedna kolekcija oružja, književna izdanja i periodika, mape, razglednice, stare novine, poštanske marke...

U ponudi je bio i jedan raritetan najskuplji exponat, s početnom cijenom od 22.000 eura, zlatni sat, koji je dvorskoj dadilji povodom deset godina vjerne i revnosne službe poklonila princeza Ksenija Petrović, ćerka kralja Nikole, zajedno sa fotografijom princeze Ksenije.
Na aukciji su prodani brojni predmeti, među kojima je najvrijedniji masivni muški lanac sa koralnim umetkom na centralnom dijelu. Lanac ručne izrade iz XIX stoljeća za 450 eura kao i Pas fine filigranske izrade s kopčom od pozlaćenog srebra dekoriran umecima od crvene i zelene staklene paste. Pas je bio sastavni dio crnogorske narodne nošnje, potiče iz Boke Kotorske i izrađen je u XIX .stoljeću. Exponat je otkupio Pomorski muzej Crne Gore Kotor.