PROMOCIJA KNJIGE "PISMA IZ RIMA"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 24. kolovoza 2013. - 11:40
Autor: 

"Pisma iz Rima" naziv je knjige prof. dr. Antuna Sbutege koja je promovirana u petak u Bogorodičinom hramu, u organizaciji i nakladništvu Pomorskog muzeja Kotor.
Brojne zvanice pozdravio je don Ivo Ćorić prčanjski župnika koji je istakao da u godini kada crkva slavi 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta - kojim je između ostalog regulirana sloboda vjere, tolerancija, suživot i poštovanje ljudskih prava i godini kada crkva slavi sto godina posvećenja Bogorodičinog hrama na Prčnju promocija knjige je značajan doprinos ovim velikim jubilejima, pogotovo što je njen autor Anton Sbutega odrastao ovdje i slušao kako don Niko Luković propovjeda sa ove propovjedaonice.

"Maštajući o tome da i on jednoga dana govori sa ove propovjedaonice pozivam autora da večeras predstavi svoju knjigu upravo sa te propovjedaonice" kazao je don Ivo Ćorić uz odobrenje i oduševljenje brojne publike.
Predstavljajući knjigu kao organizator večeri i nakladnik izdanja mr. Mileva Pejaković Vujošević kazala kako imamo knjigu u kojoj su svoja mjesta našla pisma ispisana iz pera prof. dr. Antuna Sbutege koja su stizala iz Rima u Crnu Goru. Pisma su nastala u periodu od 1999. do 2013. godine.
Knjiga "Pisma iz Rima" ispisana je na 260 strana. Zahvaljujući autoru afirmirana je i približena naša kulturna baština, Kotora, Boke i Crne Gore zemlji u kojoj boravi Italiji. Nakon ovih pisama realizirani su brojni projekti Pomorskog muzeja iz Kotora kojima smo predstavili našu kulturnu baštinu- kazala je mr. Mileva Pejaković Vujošević.
"Ova pisma imaju vrijenost visoko naučnog rada po Rimskoj istoriji i spomenicima ali za nas začaj esejističkog pronicanja u ponekad nedokučive tajne umjetničkog izraza i sazrijevanja. Svako od šest poglavlja za sebe ima poseban značaj. Pisma zbog svojih univarzalnih vrijednosti i briljantnog jezika kojim su pisana zaslužila su da budu sakupljena u jednoj knjizi." kazao je predstavljajući knjigu mr. Jovica Martinović.
"Knjigu sam posvetio svojoj djeci. Kada sam se preselio za Rim smatrao sam za potrebnim da pišem za naše časopise na teme koje se tiču povjesti, kulture umjetnosti, duhovnosti, Rima Venecije, to su kratki tekstovi pri čemu sam želio skrenuti pažnju na veze Italije sa ovim prostorima a pogotovo Boke.
Podsjetio bi na izreku Andrea Žida ferancuskog pisaca i nobelovaca koji je kazao "sve je već rečeno, ali pošto se stalno zaboravlja treba stalno ponavljati" to je bio motiv zbog čega sam pisao ove tekstove" - kazao je autor prof. dr Anton Sbutega.
U muzičkom dijelu nastupila je na flauti Andera Petrović.
Više u našoj fotogaleriji.