BLAGOSLOV KUĆNIH LJUBIMACA NA SVETOG ROKA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. kolovoza 2013. - 13:14
Autor: 

Suradnjom društva za zaštitu životinja „Animagus" iz Kotora i katoličkog župnog ureda Sv. Roko iz Donje Lastve, na blagdan zaštitnika župe sv. Roka, u petak, 16. kolovoza u 10 sati i ove godine, obavit će se blagoslov kućnih ljubimaca.
Sveti Roko je svetac iz XIV. stoljeća, rođen je u Francuskoj, a zaštitinik je oboljelih od zaraznih bolesti, invalida, kirurga, te zaštitnik je protiv bolesti životinja. Kada je tijekom života smrtno obolio Bog mu je providonosno poslao psa, koji ga je hrabio i lizao mu rane. Nakon što je ozdravio, svetac je blagoslovio bolesne životinje u šumi i one su ozdravile.

Stvoriteljevom božanskom providnošću mnoge životinje na neki način sudjeluju u čovjekovom životu pomažući im u poslu ili opskrbljujući ih sa hranom i pružajući im utjehu. Bog je povjerio životinje brizi čovjeka, kojega je stvorio na svoju sliku te su ljudi dužni prema njima biti dobrohotni, izbjegavajući i pretjeranu ljubav prema njima, kao i njihovo neograničeno iskorištavanje, posebice za znanstvena istraživanja koja premašuju razumne granice i koja uključuju beskorisne patnje samih životinja. Krist je Pantokrator – Kralj svega stvorenog – sve stvoreno je usmjereno na čovjeka, antropocentrično, a čovjek i sve stvoreno je usmjereno na Boga – teocentrično.
Sav prikupljeni novac donirat će se Društvu za zaštitu životinja "Animagus" iz Kotora. DZZŽ  "Animagus" pokušava da mijenja stanje pasa i ostalih ugroženih domaćih životinja u našoj okolini, kao i svijest gradjana o problemu pred kojim svi zatvaramo oči.