OMILJENI BROD VINSTONA ČERČILA „THALITA“ U PORTU

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 07. kolovoza 2013. - 16:05
Autor: 

Brojnim skupim i velikim mega i super-jahtama koje ovih dana pune dokove tivatske marine Porto Montegro, danas se pridružila jedan brod koji je bukvalno zasjenio sve druge. Naime, u rano jutro na sam kraj mula 1 Porto Montenegra vezala se predivna stara tzv. Klasična motorna jahta „Thalita" koja plovi pod zastavom Bermuda. Ikao su u Porto Montenegro do sada dolazile značajno veće jahte od 80-metara duge „Thalite", predivna stara morska dama koja ove godine „slavi" 83-ći rodjendan, svojom je klasičnom ljepotom često zasjenila mnogo veća i skuplja najmodernija dostignuća svjetske jaht-industrije.

Šarmu „Talithe" (u prevodu male djevojčice), koja i u poodmaklim godinama bukvalno blista, ne može odoljeti nijedan pravi ljubitelj mora i brodova. Svi takvi koji su juče bili u Tivtu, mogli su se iz prve ruke osvjedočiti koliko su klasičlne linije „džentlemnske jahte" kako su se nekada nazivali brodovi poput „Thalite" neponovljivo ljepše i pune karaktera u odnosu na često bezličnju modernu jaht-konfekciju kakvom se diči većina klijenata Porto Montenegra. Koliko je „Thalita" lijep i udoban brod svjedoči i činjenica da joj ne mogu odoljeti mnoga poznata svjetska imena koja ovu jahtu čarteruju, pa su tako ovim brodom Meditearnom pored ostalih, krstarili britanski princ Čars i njegova supruga Kamila, reditelj Stiven Spilberg, glumac Tom Kruz ili vlasnik „Microsofta" Bil Gejts.
Jahta je duga 80, široka 10,4, a gaz joj iznosi 3,9 metara. Maksimalnom od 14,6 čvorova pokreću je dva motora ukupne snage 2.280 konja. U njenim luksuzno uredjenim kabinama i salonima koji odišu atmosferom prestižnih londonskih hotela iz 20-tih, može se smjestiti do 12 gostiju o kojima brine 18 članova posade broda.
„Talitha" za kojom je impozantna biografija, život je počela na crtačkim tablama renomiranog konstruktorskog biroa „Cox & Stevens" 1927 godine, tada vodećeg svjetskog dizajnera jahti. Brod je naručio predsjednik američke tvornice automobila i motora „Packard" Rasel Alger, a izgradnja jahte povjerena je njemačkom brodogradilištu „Germania Werft AG" u Kilu. Nova jahta krštena imenom „Reveler", porinuta je 1930 godine, ali njen vlasnik nije dugo u njoj uživao. Nakon smrti Algera, „Reveler" je neko vrijeme ležao u raspremi u Engleskoj, nakon čega jahtu kupuje predsjednik lanca robnih kuća „Woolworth", Čarls Mekken koji joj mijenja ime u „Chalena".
Godine 1939 brod ponovno mijenja vlasnika jer jahtu kupuje izvjesni Leon Mandel, ime joj mijenja u „Carola" i upisuje u novu matičnu luku Čikago. Po ulasku SAD u Drugi svjetski rat, američka Ratna mornarica zaplijenila je ovu impozantnu jahtu i poslala je u brodogradilište „Gibbs Gas Engine Co." u Džeksonvilu na Floridi, gdje je "Carola" preuredjena u patrolni brod PG 60 "Beaumont". Naoružana topovima, mitraljezima i protivpodmorničkim dubinskim bombama, sa posadom od 110 mornara, jahta je kao ratni brod narednih pet godina službovala na Pacifiku, obavljajući patrolne dužnosti.
U veljači 1947 "Beaumont" dolazi na veliki remont u brodogradilište "Bath Iron Works" u Mejnu, odakle dvije godine kasnije potpuno preuredjen izlazi ponovno kao luksuzna jahta pod novim imenom "Elpetal", kao vlasništvo izvjesnog američkog biznismena Vulvorta.
Grčki brodovlasnik Marias Ebririkos 1957 godine kupuje "Elpetal" koji u njegovom vlasništvu ostaje narednih 26 godina, a tokom tog perioda brod povremeno iznajmljuju svjetski selebritiji, medju kojima i britanski državnik Vinston čerčil kome je ona bila omiljena jahta.
Godine 1983 jahta ponovno mijenja vlasnika i ime – "Jezebel", a njen novi gazda je austalski filmski i muzički producent Robert Stigvud. On je jahti vratio njene originalne "Cox&Stevens" elegantne linije, koje je brod izgubio kada su ga u SAD rekonstruisali u ratno plovilo. Iz „Manoel Island Yacht Yard" brodogradilišta na Malti, stara je jahta tako 1983 izašla ljepša nego ikad, sa svojim orginalnim elegantnim pramcem i kosnikom u kliper-stilu, zadržavši najveći dio svoje orginalne opreme iz 1930.
Ipak, 1986 godine tokom jednog prelaska Atlantika, došlo je do teže havarije na jednom od motora jahte koja je uplovila u Lisabon u Portugalu gdje je ostala narede dvije godine u raspremi. "Jezebel" 1988 godine kupuje američki milijarder Pol Geti koji je odvodi u brodogradilište "DML Devenport Shipyard" u Velikoj Britaniji. Nakon tri godine obimnih radova na temeljitoj obnovi i rekonstrukciji broda vrijednoj blizu 15 miliona dolara, jahta ponovno izlazi na more, ali pod novim imenom "Talitha" .
Unutrašnje uredjenje i vanjski izgled broda ostali su isti, klasičan primjer luksuzne jahte 20-tih godina prošlog vijeka, ali je "Talitha" u tehnološkom smilu opremljena najmodernijim sredststvima elektronike, navigacije i sigurnosti na moru. Kolika se pažnja posvećuje detaljima potvrda su i njena dva masivna dimnjaka starinskog izgleda koji su medjutim, uradjeni od namodernijih kompozitnih materijala, a u njima su pored izduvnih cijevi motora, "sakrivene" i antene brojnih savremenih radio i elektronskih uredjaja kojima je jahta opremljena. Jahta je 2008 ponovno kompletno obnovljena i opremljena širokim dijapazonom sadržaja za zabavu gostiju, pratećih plovila i "igrački" za zabavu na vodi. "Thalita" se iznajmljuje po cijeni od 280 tisuća eura nedeljno.
Siniša Luković