ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA PERAST

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. srpnja 2013. - 11:24
Autor: 

Sinoć je u Perastu na Revijalnoj večeri završen 12. Međunarodni festival klapa Perast 2013. Brojni posjetitelji i gosti u revijalnoj noći, bili su u prilici premijerno čuti suvremene klapske obrade pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube iz 1907.godine.
Nastupile su klape "Castel Nuovo" iz H.-Novog, "Vox Mirus" iz Podgorice, "Alta "- Podgorica," Baška Voda" iz Baške Vode," Incanto" iz Kotora, "Belleza" iz Tivta, "Jadran" - Tivat, "Assa Voce"- Podgorica," Bisernice Boke" - Kotor, "Bokeljski Mornari" - Kotor, "Rećina"- Šibenik," Signum"- Čapljina," Narenta"-Mostar,"Ventula "- Split, "Akuža"-Split, i Dječiji hor muzičke škole Tivat.

Revijalnoj večeri prethodila je u Muzeju grada Perasta, prezentacija prvog izdanja festivalskog lista "Lirica", u kome su se našla trideset osam Kubinih zapisa obrađeni u klapskom melosu. List su predstavili etno-muzikolozi dr. J. Primorac i dr. Z. Marijanović.
Najavljeno je i tiskanje knjige "Ludvik Kuba, pjesme dalmatske iz Boke 1907., koja će piti predstavljena na Dan općine Kotor 21.studenog.
Revijalno veče započelo je nastupom Đorđa Begua, koji je svirao na lijerici starom instrumentu, koji je danas rijetko u uporabi. Nakon pozdravnih riječi izvršni direktor festivala Mikan Kovačević, uručio je zahvalnicu ministru kulture Crne Gore Branislavu Mićunoviću koji je tom prilikom kazao.
Festival klapa Perast kao segment KotorArta u regionu je već prepoznat. Učinit ćemo sve da se Festival još više razvije, da dobije na kvaliteti. Četri nematerijalna kulturna dobra smo zaštitili -to su Bokeljska mornarica, Fašinada, Bokeljska noć, Dobrotska čipka.One su se prve našle na listi nematerijalnih kulturnih dobara CG. "Ovo je prilika da čestitam kako ste organizovali ovaj festival "- kazao je Mićunović.
Na 12. Međunarodnom festivalu klapa u kategoriji muških klapa prvo mjesto je osvojila klapa "Konstantin" iz Nisa, drugo "Bukaletra" iz Pazina ,dok su treći bili "Trebižat" iz Trebižata.
U konkurenciji ženskih klapa prema ocjeni stručnog žirija i nagrade publike prvo mjesto je pripalo klapi "Incanto" iz Kotora, druge su bile "Škerac " iz Korčule a treća nagrada pripala je klapi "Oršulice" iz Vodica.
U kategoriji mješovitih klapa prvo mjesto osvojila je klapa " Signum" iz Čapljine, drugo "Kurenat" sa Mljeta, a trece mjesto je pripalo klapi "Castel Nuovo"iz Herceg Novog.
U kategoriji Nova klapska pjesma prvu nagradu osvojila je klapa "Narenta" iz Mostara, drugu "Castel Nuovo" , iz Herceg Novog dok su treću nagradu podijelile klape "Konstantin" iz Niša i zenska klapa "Alta "iz Podgorice.
Nagradu za najbolji aranžman osvojila je zenska klapa "Alta" iz Podgorice
Stručni žiri za najbolji tekst nije dodijelio prvu nagradu, drugo mjesto pripalo je pjesmi "Treba dušu vidit", za koju je tekst napisao Nadomir Tadić.
Trece mjesto pripalo je tekstovima" Nostalgija za Bokom", čiji je autor Ante Mekinić i autoru Mirku Neneziću za tekst pjesme" Volim te more".
Nagradu publike osvojila je mjesovita klapa "Signum" iz Čapljine, klapa "Konstantin" iz Niša u kategoriji nova klapska pjesma i kao najbolja muška klapa.
Najboljom klapom iz Crne Gore proglašena je ženska klapa" Incanto" iz Kotora.