OD FUTURIZMA DO SUVREMENE UMJETNOSTI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 06. srpnja 2013. - 22:29
Autor: 

Crnogorska publika od sinoć do sredine kolovoza, biće u prilici da u Zbirci pomorskog nasljedja u nautičkom centru Portro Montenegro u Tivtu, pogleda jednu od najvećih izložbi moderne europske i svjetske umjetnosti ikada prikazanih u našoj državi – postavku nazvanu „Od futurizmna do savremene umjetnosti". Izložbu čiju postavku čini 106 djela vrijednih preko 5 miliona eura, a čiji su majstori modernizma i pop-arta na čelu sa Endijem Vorholom, otvorio je menadžer operacija u Porto Montenegru, Desimir Portić.
Među izloženim slikama, skulpturama i instalacijama u prostoru su djela velikih umjetnika kao što su : Skifano, Holidej, Engels, Kunelis, Paskali, Rotela, Maseli, Roj Lihtenštajn kao i Endi Vorhol jer su u postavci i originali njegovih kultnih djela "Red Lenin", "Conspiracy in Dallas" i "Flowers". Od suvremenih umjetnika, izloženi su radovi Danila Bućija, Kristijana Petrućija, Fabricija Kampanele, Majkla Kosira, Patricije Pre, Elija Varuna, Ričarda Pitarija, Đulijana Giđantija, Đampistonea, Elijah Đoija, Gabrielsa i Kanta, osnivača NAJS pokreta. Takođe, u izložbi učestvuju i tri crnogorska vajara: Adin Rastoder, Željko Reljić i Vlatka Vujošević.

Željko Reljić se na izložbi "Od futurizma do savremene umjetnosti" u Porto Montenegru koja je organizovana u suradnji galerije "Diomedea Art International" iz Podgorice, kulturne asocijacije M.I.C.R.O iz Rima i Narodnog muzeja sa Cetinja, predstavlja sa tri skulpture iz ciklusa „Djetinjstvo", nastale u poslednje tri godine.
„Moram da izrazim zadovoljstvo, sjajan koncept i sjajna umjetnička predstava. Likovna publika može da uživa narednih mjesec dana. Ostao sam bez teksta. Imao sam neke najave kada sam bio pozvan da učestvujem. Nijesam ni pretpostavljao da je to ovako sjajno."- kazao je novinarima nakon otvaranja Reljić.
Autor izložbe, profesor Mauricio Skudiero, čuveni italijanski povjesničar umjetnosti, naglasio je da postavka koju su donijeli u Crnu Goru predstavlja reprezentativni presjek europskog i svjetskog pop arta i futurizma u 20.stoljeću, a najviše pažnje u jnjoj privlače originalni Vorholovi radovi „Red Lenin" i „Conspiracy in Dallas"„i „Flowers".
„Ovdje možete vidjeti dijalog između tri avangardne umjetnosti, futurizma, pop arta i nove italijanske pop art umjetnosti. Ova tri pravca pokušavaju da prikažu život kroz umjetnost. Oni žele da umjetnost izvedu iz muzeja i galerija, da pokažu da je umjetnost prožeta životom i da se primjenjuje na život. Cilj ove umjetnosti je da provocira reakciju društva. Endi Vorhol bi uzeo neki lik ili predmet i rekao – ovo je ikona modernizma kao što je bio slučaj sa Kenedijem koga je predstavio ili sa Lenjinom. Htjeli smo da naparvimo vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ,tako da smo pored starih predstavili i ikone modernog doba."- objasnio je Skudiero.
Nakon otvaranja izložbe, na platou ispred zgarde Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra, svečano je otkrivena velika metalna instalacija u prostoru nazvana "Kroz 4 elementa", autora Đulijana Giđantija, a koju je umjetnik poklonio domaćinima.
S. Luković