POČELI RADOVI NA OBNOVI CRKVE GOSPE OD SNIJEGA U VERIGAMA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. travnja 2013. - 12:01
Autor: 

Danas su počeli radovi na otkopavanju crkve Gospe od Snijega u Verigama koja je zapuštena, nasuta i zatrpana. Na gradilištu smo zatekli peraškog župnika don Srećka Majića čijoj crkvenoj općini objekti pripadaju i donatore radova braću Voja i Radovana Bujkovića.
"Perast ima 22 crkve među kojima su i ove dvije crkve na Verigama, Gospe od Snijega i Gospe od Anđela. Vrijeme je učinilo svoje kao i neodgovorni pojedinaca dugo se nije moglo pristupiti obnovi. Zahvaljujući Općini Tivat i Zavodu za zaštitu spomenika Tivta i Kotora, braći Bujković kao donatorima započeli smo obnovu ovih crkava. Radostan sam i veseo da će nakon više desetljeća crkve biti ponovo u funkciji a nama ostavljene kao crkveni i kulturni dio bogate peraške povijesti.

Zahvaljujući donatorima kojih je sve više očekujem da početak sanacije i restauracije kompleks Gospe od Anđela će otpočeti uskoro. Ovom prilikom posebno se zahvaljujem braći Bujković koji su pokrenuli i donirali ovu akciju - kazao je peraški župnik don Srećko Majić.
"Porodica Bujković se odlučila da na ovaj način nastavi tradiciju svojih predaka i suživota u Boki kotorskoj, budemo donatori i primjer te pozovemo šire građanstvo, potencijalne donatore da pomognu i zajednički obnovimo nešto što je staro preko četristo godina.
Krenuli smo sa iskopom i pripremnim radovima za građevinske radove oko Gospe od Snijega. Očekujem da u što kraćem roku napravimo što više, već smo oko 400 kubika nasute zemlje i šuta izbacili, privedemo kraju zemljane radove, nakon čega bi postavili nove bankine i klupe iznad crkve kako bi to mjesto pretvorili u vidikovac. U sljedećoj fazi bi nastavili sa restauracijom same crkve Gospe od Snijega kao i kompleksa Gospe od Anđela" kazao je Vojo Bujković.
Audio: Don Srećko Majić

Audio: Vojo Bujković