BAŠTINA POKRETAČ RAZVOJA DUBROVNIKA I BOKE

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. ožujka 2013. - 22:16
Autor: 

Prvi sastanak radne grupe za realizaciju IPA prekograničnog projekta „Baština- pokretač razvoja, područje Dubrovnika i Boke kotorske – zajedničke aktivnosti u primjeni novih metodologija u zaštiti i upravljanju prirodne i kulturne baštine", održan je u Tivtu. Nosilac ovog projekta je Općina Tivat sa lokalnim partnerima-NVO Kulturno zavičajno društvo "Napredak" Gornja Lastva i NVO "Expeditio" iz Kotora, dok je sa hrvatske strane partner Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije iz Dubrovnika.

"Dogovorili smo modele komunikacije između partnera, kao i neke konkretne aktivnosti za predstojeći period. Okvirno je dogovoren vizuelni identitet projekta – logo i slogan. Razgovarali smo i o predstojećem studijskom putovanju predstavnika učesnika projekta na jug Francuske gdje bi smo se na licu mjesta upoznali sa tamošnjim iskustvima na planu zaštite i valorizacije kulturne i prirodne baštine."- kazao je danas koordinator projekta, savjetnik za međunarodne odnose u kabinetu tivatskog gradonačelnika Petar Vujović.
On je dodao da su definisane i radne grupe za zakonski okvir i za participativni proces,"jer su kao aktivnosti u ovom projektu predviđene i različite studije, poboljšanje pravne legislative u pogledu zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa, donošenje plana i programa ekonomske valorizacije područja itd."
Inače, ugovor o implementaciji projekta „Baština- pokretač razvoja, područje Dubrovnika i Boke kotorske – zajedničke aktivnosti u primjeni novih metodologija u zaštiti i upravljanju prirodne i kulturne baštine" potpisan je 8.veljače izmedju Delegacije EU u Crnoj Gori i Općine Tivat. Ukupna vrijednost projekta je 554.983 eura od čega Tivtu pripada 293.945 eura. Realizacija projekta zvanično je počela 11.ožujka, a predvidjeno je da se u narednom periodu unapredi saradnja Boke kotorske i Dubrovnika kroz umrežavanje različitih zainteresovanih strana na polju zaštite i upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom, sprovedu zajedničke aktivnosti na primjeni novih metodologija u zaštiti i upravljanju prirodne i kulturne baštine, te obavi zajednička promocija i diseminacija i kreiraju modeli za ostala područja u Hrvatskoj i Crnoj Gori na osnovu iskustava iz ovog projekta.
S. Luković