SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŠUMA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. ožujka 2013. - 10:26
Autor: 

Povodom Svjetskog dana Šuma koji se obilježava 21. ožujak gost emisije Zeleno - plava eko Boka bila je Slavicu Gomilanovic, menadžer za odnose s javnošću u Upravi za šume Crne Gore.
"Površina šuma iznosi 831.800 hektara od ukupne površine Crne Gore ili 69 procenata. Zaštitu šuma vrši oko 200 lugara u Upravi za šume. Obzirom da je veliki dio površine pod šumom nedeovoljan broj inspektora je na teritoriji Crne Gore. Šume su ugrožene, od neodgovornih pojedinaca vrši se nedozvoljena sječa, tako da naši lugari u momentu otkrivanja nezakonite radnje vrše zaplijenu drvne mase, a počinioci ovakvog dijela očekuje novčana kazna. U slucaju kada je izvršena bespravna sječa drvne mase preko 1 m3 slijedi zatvorska kazna do jedne godine, a preko 5 m3 onda je kazna od tri mjeseca do 3 godine" kazala je Slavica Gomilanović, menadžer za odnose s javnošću u Upravi za šume Crne Gore.

Na teritoriji Boke kotorske od požara su najugroženije šume, Gornjeg i Donjeg Grbalja, Gornji i Donji Morinj, Orahovac, Ljuta, Vrmac, Lovcenske strane, Goražda, Stoliv, Kavac...
U cilju obilježavanja Međunarodnog dana šuma FAO organizacija je izradila jednominutni video spot.